Nationale Feestrok

De 'Nationale Feestrok' is bedacht door mevrouw A.M. Boissevain-Van Lennep. Zij heeft in de oorlog in het verzet gezeten.De rok laat zien dat de Nederlanders een eenheid kunnen zijn ook al zijn er veel verschillen tussen de inwoners.


Nationale Feestrok, collectie van het Verzetsmuseum Friesland.

De rok is gemaakt van allemaal kleine (oude) stukjes stof. Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat na de oorlog iedereen in Nederland moest samenwerken om het land weer op te bouwen.

Eenheid
De rok laat zien dat de Nederlanders een eenheid kunnen zijn (net als de rok) ook al zijn er veel verschillen tussen de inwoners van Nederland (net als de vele verschillende stukjes stof).

Mevrouw Boissevain-Van Lennep heeft een beschrijving gemaakt van hoe de 'Nationale feestrok' er volgens haar uit hoorde te zien. Zo konden anderen het namaken.

Ongeveer 4.000 vrouwen hebben na de bevrijding zo'n rok gemaakt. Sommige rokken zijn nog vele jaren gedragen op nationale feestdagen. Op veel rokken werd elk jaar een nieuw jaartal geborduurd.

    • Verzetsmuseum Amsterdam Nationale Feestrok_600a
    • verzetsmuseum amsterdam nationale feestrok 600b
    • verzetsmuseum amsterdam nationale feestrok 600c
    • verzetsmuseum amsterdam nationale feestrok 600d
  • Previous
  • Next

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor