Nationale Feestrok

De 'Nationale Feestrok' is bedacht door mevrouw A.M. Boissevain-Van Lennep. De rok laat zien dat de Nederlanders een eenheid kunnen zijn ook al zijn er veel verschillen tussen de inwoners.


Nationale Feestrok, collectie van het Verzetsmuseum Friesland.Dit is een voorbeeld van een 'Nationale Feestrok' die kort na de bevrijding is gemaakt. Op deze rok van mevrouw J. de Jong-Brouwer staan de noten van het volkslied (het Wilhelmus) op de band en ook namen van in de oorlog verboden bladen. Klik voor verboden bladen: illegale pers

De 'Nationale Feestrok' is bedacht door mevrouw A.M. Boissevain-Van Lennep. Zij heeft in de oorlog in het verzet gezeten. De rok is gemaakt van allemaal kleine (oude) stukjes stof. Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat na de oorlog iedereen in Nederland moest samenwerken om het land weer op te bouwen.

Eenheid
De rok laat zien dat de Nederlanders een eenheid kunnen zijn (net als de rok) ook al zijn er veel verschillen tussen de inwoners van Nederland (net als de vele verschillende stukjes stof).

Mevrouw Boissevain-Van Lennep heeft een beschrijving gemaakt van hoe de 'Nationale feestrok' er volgens haar uit hoorde te zien. Zo konden anderen het namaken.

Ongeveer 4.000 vrouwen hebben na de bevrijding zo'n rok gemaakt. Sommige rokken zijn nog vele jaren gedragen op nationale feestdagen. Op veel rokken werd elk jaar een nieuw jaartal geborduurd.