Operatie Market Garden

Operatie Market Garden is de naam van een hele grote militaire actie in Nederland, die totaal mislukt.

 

Luchtlandingsactie
Het geallieerde leger wil met luchtlandingen (parachutisten) belangrijke bruggen tussen Eindhoven en Arnhem veroveren. Zo willen ze het Duitse leger in het westen van Nederland afsnijden van de rest.


  

 

17 september 1944
De Operatie Market Garden begint op 17 September 1944 tussen 13:00 en 14:00 uur met de luchtlandingen. Amerikaanse en Engelse divisies landen bij Son en Veghel, bij Grave en Nijmegen en bij Arnhem. De operatie loopt niet zoals gepland.

Het gebied rond de brug bij Arnhem na de slag. 

 

 

 

 

 

Niet goed
Het geallieerde leger dat oprukt vanuit België stuit op sterke tegenstand. De Duitsers blazen een belangrijke brug op, waardoor eerst een tijdelijke drijvende brug moet worden gebouwd. Vooral rondom Arnhem kunnen de geallieerden door slecht gemaakte radioverbindingen niet goed overleggen.


Verkeersbrug bij Arnhem na de slag. Zie voor foto's de website van het Airbornemuseum.Slecht weer
Versterkingen en voorraden kunnen niet worden gedropt omdat het weer te slecht is. Britse troepen stuitten op de Veluwe op twee SS divisies en kunnen de troepen in Arnhem niet helpen.

De brug bij Arnhem
De brug bij Arnhem wordt niet veroverd. De opmars naar Duitsland gaat niet door. Alleen het zuiden van Nederland is bevrijd en niet eens helemaal.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor