Operatie Market Garden

Operatie Market Garden is de naam van een hele grote militaire actie in Nederland, die totaal mislukt.

 

Luchtlandingsactie
Het geallieerde leger wil met luchtlandingen (parachutisten) belangrijke bruggen tussen Eindhoven en Arnhem veroveren. Zo willen ze het Duitse leger in het westen van Nederland afsnijden van de rest.


  

 

17 september 1944
De Operatie Market Garden begint op 17 September 1944 tussen 13:00 en 14:00 uur met de luchtlandingen. Amerikaanse en Engelse divisies landen bij Son en Veghel, bij Grave en Nijmegen en bij Arnhem. De operatie loopt niet zoals gepland.

Het gebied rond de brug bij Arnhem na de slag. 

 

 

 

 

 

Niet goed
Het geallieerde leger dat oprukt vanuit België stuit op sterke tegenstand. De Duitsers blazen een belangrijke brug op, waardoor eerst een tijdelijke drijvende brug moet worden gebouwd. Vooral rondom Arnhem kunnen de geallieerden door slecht gemaakte radioverbindingen niet goed overleggen.


Verkeersbrug bij Arnhem na de slag. Zie voor foto's de website van het Airbornemuseum.Slecht weer
Versterkingen en voorraden kunnen niet worden gedropt omdat het weer te slecht is. Britse troepen stuitten op de Veluwe op twee SS divisies en kunnen de troepen in Arnhem niet helpen.

De brug bij Arnhem
De brug bij Arnhem wordt niet veroverd. De opmars naar Duitsland gaat niet door. Alleen het zuiden van Nederland is bevrijd en niet eens helemaal.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor