Nederlands-Indië

Nederland is op 5 mei bevrijd, maar Nederlands-Indië nog niet. Deze kolonie van Nederland is door Japan in januari 1942 bezet.(Poster om vrijwilligers te werven voor de bevrijding van Nederlands-Indië.)Nederlanders in Japanse kampen
De Nederlanders die in Nederlands-Indië wonen worden in kampen gestopt. De mannen worden van de vrouwen gescheiden. Die concentratiekampen kunnen heel verschrikkelijk zijn: er is honger en geweld. Vaak gaan gevangen hieraan dood.

(De omslag van het boekje over Bep Stenger.)Verzet
Ook in Nederlands-Indië zijn er mensen die verzet plegen; niet tegen de Duitsers maar tegen de Japanners. Zie bijvoorbeeld de video over Bep Stenger op de website, te bereiken met de link 'Levensverhalen' rechts hieronder : klik in ieder geval op knopje start bij Siet Tammens en vervolgens op het knopje start 'Verantwoording afleggen' en wacht tot beeld en geluid verschijnen. Het Verzetsmuseum heeft een boekje over haar geschreven.

(Poster, gemaakt door de Nederlandse overheid, 1945.)

(Poster, gemaakt door de Nederlandse overheid, 1945. De rood-witte kleur staat voor de vlag van Japan.)Japan geeft zich over
Duizenden Nederlanders melden zich aan voor de strijd tegen Japan in Nederlands-Indië. De Tweede Wereldoorlog is pas echt voorbij als Japan zich overgeeft. Dat is op 15 augustus 1945.

Nederlands-Indië wil onafhankelijkheid
Na het eind van de oorlog willen veel Indonesiërs onafhankelijk zijn. Op 17 augustus 1945 roepen ze de Republik Indonesia uit. De Nederlanders vinden dat niet goed. Ze willen opnieuw de baas zijn en vechten tegen de onafhankelijkheidsstrijders. Na vier jaar moet Nederland opgeven.

In 1949 is Indonesië echt onafhankelijk.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor