Stap voor stap bevrijd

Een overzicht van de bevrijding van Nederland in stappen.


* De eerste Amerikaanse bevrijders komen op 12 september 1944 Zuid-Limburg binnen.

* Op 15 september viert Maastricht als eerste Nederlandse stad de bevrijding.

* Op 17 September 1944 start Operatie Market Garden. Amerikaanse, Engelse en Poolse soldaten voeren een luchtlanding uit om bruggen over de grote rivieren te veroveren.


* Op vrijdag 20 oktober 1944 begint Operatie Pheasant om Midden- en West-Brabant te bevrijden.

* Van september tot november worden Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland door Canadezen, Engelsen en Polen bevrijdt.

* Het Engelse leger bevrijdt in november en begin december Noordwest-Limburg. Dan is bijna heel Zuid-Nederland bevrijd.


* In Februari 1945 bevrijden Amerikanen en Canadezen het Duitse Rijnland en Noordoost-Limburg.
* Op 28 maart 1945 begint de bevrijding door het Canadese leger vanuit Duitsland: Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen worden bevrijd. In Drente helpen Belgische en Franse luchtlandingstroepen.
* Het westen blijft bezet. De Duitsers vechten terug bij de Grebbelinie. De Canadezen rukken niet verder op omdat de kans op zware gevechten en burgerslachtoffers te groot is.


* De Duitsers vinden het goed dat bommenwerpers vanuit Engeland voedsel mochten droppen. De bevolking in het Westen heeft zwaar geleden.
* Vanaf 29 april beginnen de droppings onder de naam Operatie Manna (manna betekent brood).
* Vanaf 2 mei wordt ook voedsel over de weg aangevoerd.


* Op 4 mei 1945 is de overgave van de Duitse troepen in Noordwest-Europa.
* De capitulatie moet ingaan op 5 mei 's morgens om 8 uur. Generaal Blaskowitz, Duits bevelhebber in Nederland vind dat de capitulatie niet geldt voor de Duitse troepen in het Westen van ons land.
* Op 5 mei worden in hotel 'De Wereld' in Wageningen alsnog capitulatiebesprekingen gevoerd. Prins Bernhard is daarbij aanwezig. Hij is op dat moment de bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten.


* Op zondag 6 mei 1945, tekent ook Blaskowitz de capitulatie.
* Op dinsdag 8 mei 1945 wordt in Berlijn de onvoorwaardelijke overgave van Het Derde Rijk ondertekend. Hitler heeft dan al zelfmoord gepleegd.Onze bevrijders
Voor de bevrijding van Nederland hebben gevochten: de Amerikanen, Canadezen, Engelsen, Polen, Fransen en Belgen, de Nederlandse Prinses Irene Brigade en de Binnenlandse Strijdkrachten.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor