Wederopbouw

Na de oorlog ligt Nederland voor een deel in puin. Door de gevechten. Door de armoede. Doordat alles van waarde naar Duitsland moest. Doordat zoveel mensen niet hun werk hebben kunnen doen. Nederland is uitgeput.


Schaarste
De eerste paar jaar zijn er nog bonkaarten nodig om te zorgen dat het voedsel eerlijk verdeeld wordt! (kijk verder onder 'schaarste'.)

Het duurt ook nog een tijdje voordat de schaarste voorbij is, en je gewoon een fietsband in de winkel kunt kopen.

De mensen willen graag dat alles weer snel normaal is. Daarom spreekt men van een 'wederopbouw' waaraan iedereen moet meehelpen.

Om dat te kunnen betalen is Amerika belangrijk. Amerika helpt de Europese landen die zwaar getroffen zijn door de oorlog, met veel geld. Ook Duitsland. Want dat land is helemaal verwoest.


Schaarste ... van Duitse helmen zijn po's gemaakt.

Lees meer over de Duitse deze helmen!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor