Lessuggesties: Nederland in de Tweede wereldoorlog

Tentoonstelling met name geschikt voor de midden- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en hoger.
Informatie over deze tentoonstelling vindt u hier > .

voorbereiding

Voor het voorbereiden van de leerlingen op het bezoek aan deze tentoonstelling kunt u gebruik maken van het onderdelen van deze website en met name de 15 thema's

 1. Jaren dertig 
 2. Inval
 3. Klein verzet 
 4. NSB
 5. Februaristaking
 6. Schaarste
 7. Propaganda
 8. Jodenvervolging
 9. April/meistaking
 10. Onderduikhulp
 11. Gewapend verzet
 12. Illegale pers
 13. D-day en Dolle Dinsdag
 14. Hongerwinter
 15. Bevrijding

De thema's komen allemaal aan de orde in de tentoonstelling. Bij elk thema staan op deze website vragen die de leerlingen (in groepjes of individueel) kunnen maken, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een presentatie in de klas. 

Suggestie: laat elk groepje een of enkele thema's maken en presenteren voor de klas. 

Plattegrond tentoonstelling en periodisering

Met de afbeelding van de plattegrond - op het smartboard - kunt u de leerlingen ter voorbereiding op het bezoek uitleg geven over de opzet van de tentoonstelling en de periodisering met de keerpunten. Deze periodisering wordt ook gebruikt in de Onderzoeksopdrachten A en B.

De tentoonstelling - en opdracht - begint met een impressie van de jaren dertig.

 • mei 1940 - februari 1941: Duitsland verovert Europa - De Duitse inval
 • maart 1941 - april 1943:  De Duitse opmars stagneert - (daarvoor) De Februaristaking
 • mei 1943 - mei 1944: De oorlogskansen keren - april/meistakingen
 • juni 1944 - mei 1945: De Duitsers teruggedreven - D-day
 • Nederland bevrijd

plattegrond van de vaste tentoonstelling

Introductiefilm

De introductiefilm hieronder bekijken de leerlingen aan het begin van het museumbezoek tenzij u bij de boeking doorgeeft dat dat niet hoeft omdat u de film al in de klas heeft bekeken.

 

Differentiatie: wel of niet de extra opdrachten?

Onderzoeksopdracht A
Op de laatste twee pagina’s van deze opdracht staan extra opdrachten voor de snelle leerlingen. Als u wilt dat iedereen die extra opdrachten maakt laat dat dan (uiterlijk) aan het begin van het bezoek weten aan de leerlingen en de museumdocenten.

Onderzoeksopdracht B
In elke periode in deze opdracht - behalve de jaren dertig - zitten extra opdrachten die te herkennen zijn aan de donkere vlakken waarin ze staan en het woord extra aan de zijkant van de vraag. Door deze extra opdrachten gaan de leerlingen een stuk dieper in op de betreffende periodes. In de klas zult u dan bij de nabespreking alle leerlingen de informatie kunnen geven over alle periodes.

Als de leerlingen deze extra opdrachten moeten maken dan is de kans groot dat ze onvoldoende tijd hebben om de hele opdracht te maken. Spreek in dat geval met de leerlingen af hoeveel periodes - doorgaans drie - ze minimaal af moeten hebben en laat dat ook de museumdocenten weten.

Als ze de extra vragen niet hoeven te maken is het voor de leerlingen normaal gesproken haalbaar om alle periodes te maken. Laat dat dan (uiterlijk) aan het begin van het bezoek weten aan de leerlingen en de museumdocenten.

Nabespreken Onderzoeksopdracht

Voor het nabespreken van de opdracht kunt u de antwoorden met toelichting downloaden.

Antwoorden Onderzoeksopdracht A

Antwoorden Onderzoeksopdracht B

website

Meer suggestie voor het gebruik van deze website in de klas vindt u hier > .

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor