Voorbereidende les

De voorbereidende les wordt door de eigen docent in het taalinstituut gegeven.

De voorbereidende les bestaat uit twee delen: het bekijken en bespreken van filmbeelden en het doen van een fotospel.

Filmbeelden
In het lespakket zit een dvd met historisch filmmateriaal. Er wordt een beeld geschetst van Nederland tijdens de bezetting. Eigen inbreng, herkenning en uitwisseling staan centraal De filmbeelden zijn ook te zien in het museum en zullen dus tijdens het museum een herkenningspunt vormen. De filmfragmenten zijn verdeeld in vijf thema's: bezetting, vervolging, verzet, schaarste en bevrijding. In de docentenhandleiding staan allerlei vragen die u aan de cursisten kunt stellen over deze thema's. De antwoorden leiden tot een woordenlijst, deze woorden komen gedurende het lesprogramma steeds terug.

“Het leuke van zo’n film is dat een beeld zoveel vertelt dat je weinig woorden nodig hebt om het uit te leggen. Woordveld op het bord gemaakt van zo’n 15 woorden. Dit ging in de vorm van een groepsgesprek, er kwamen veel vragen en sommigen konden die zelf beantwoorden."
Meike van der Lippe, docent NT2 en lid klankbordgroep

Fotospel
Het fotospel laat de cursisten op een speelse manier een verband leggen tussen toen en nu. De cursisten zoeken om beurten twee kaartjes bij elkaar. In dit kaartspel zijn foto's van museumobjecten, kernwoorden en verhalen verwerkt die terugkomen in het museumbezoek en de buurtwandeling. In de docentenhandleiding staan tips voor niveaudifferentiatie.

Klik hier om een indruk te krijgen van het spel.


“Het spel Toen en Nu geeft aardige eye openers en verrassend hoe verschillend de reacties zijn die de plaatjes oproepen. In zijn geheel brengt het veel teweeg en dus op gang!”
Friedie Straat, Impuls, docent groep ouderparticipatie


Lestip: herkomstlanden en WO II
Cursisten kennen de geschiedenis van hun eigen land niet altijd. U zou op internet kunnen zoeken naar de landen waar uw cursisten vandaan komen en de betrokkenheid van deze landen bij de Tweede Wereldoorlog. Hier enkele links:
Marokko
Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba
Nederlands-Indië
Andere landen

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor