‘Bijzonder hoe twee dames tijdens het gesprek ontdekken dat ze in hetzelfde jappenkamp hebben gezeten’                 
Eben Haëzer - Cordaan

Verzetsmuseum op de thee

‘De dames en heren neurieden en zongen alle nummers mee’.          
De Gooyer - Cordaan

Over de bezettingstijd
Het Verzetsmuseum gaat over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en besteedt daarbij in de vaste tentoonstelling veel aandacht aan het dagelijkse leven, de vervolging, collaboratie, schaarste, hongerwinter en natuurlijk ook de bevrijding. De tentoonstelling laat zien voor welke moeilijke keuzes de Nederlanders in die tijd kwamen te staan.

Herinneringen van bewoners in verzorgingshuizen
Wij vinden het belangrijk dat de collectie en documenten van het museum voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn. Daarom komen we graag met een koffer vol voorwerpen en documenten naar de bewoners van verzorgingshuizen in de regio Amsterdam.

De bewoners hebben vaak nog sterke herinneringen aan deze ingrijpende periode die ze als jongere hebben meegemaakt, maar kunnen meestal geen museum meer bezoeken. 


Op bezoek
Twee enthousiaste en ervaren museumdocenten zullen een aantal kenmerkende voorwerpen en documenten uit de bezettingstijd laten zien en er iets over vertellen. Ook laten ze liedjes uit die tijd horen. De voorwerpen en liedjes roepen herinneringen op en stimuleren het gesprek tussen de bewoners over toen. 

‘Deze bewoner heb ik nog niet eerder zo spraakzaam gezien’
VUmc-Amstelring

‘Er was een heel gemoedelijke en open sfeer’                                                     Dr. Sarphatihuis - Amsta

Voorbereiding
Voorafgaand aan een bezoek is er een voorbereidend gesprek met een (activiteiten)begeleider. Op basis daarvan kan goed worden aangesloten bij de behoeften van de deelnemers en de begeleiders. De begeleiders van het huis selecteren op basis van het gesprek de bewoners waarvoor de bijeenkomst geschikt is. Tijdens het voorbereidende gesprek maken we afspraken over de definitieve invulling en praktische gang van zaken. 

‘De bewoners die tijdens het tafelgesprek niet zo veel zeiden, kwamen naderhand naar ons toe voor een praatje’ 
De Rietvinck - Amsterling

Meer informatie via  of telefonisch: rechtstreeks via 020 - 8204 885 / 8204 884 of het algemene nummer 020 - 620 25 35 . 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor