Jaarverslag Verzetsmuseum Amsterdam

Download Jaarverslag 2019

Recordaantal bezoekers
Ruim 113.000 bezoekers ontving het Verzetsmuseum in 2019 – een record. Bijna 26.000 van deze bezoekers waren kinderen en jongeren die een educatief programma doorliepen. Drie wisseltentoonstellingen, in eigen productie vervaardigd, droegen bij aan de groei en brachten elk weer heel andere, nieuwe bezoekersgroepen naar het museum. Militair geïnteresseerden – vooral mannen – bezochten Nach Holland met nooit eerder gepubliceerde foto’s uit de albums van Duitse militairen van hun opmars door Nederland in de meidagen van 1940. In El Pintor was de vrije speelwereld nagebouwd uit populaire prentenboeken die tijdens de bezetting door een Joods echtpaar werden uitgegeven. Het was de eerste tentoonstelling van het Verzetsmuseum voor jonge kinderen. Groepjes vrouwen waren de voornaamste bezoekers van Mode op de bon, gemaakt met MBO-studenten. Hergebruik door extreme schaarste in de oorlog werd verbonden aan de discussie over verspilling in de hedendaagse fast fashion. In de modewereld werd de tentoonstelling goed ontvangen. De bekende Volkskrant-moderecensent Cecile Narinx schreef: “Ga vooral naar de tentoonstelling ‘Mode op de bon’ in Verzetsmuseum Amsterdam over vindingrijkheid in tijden van schaarste, de opmars van de damespantalon en de troost van mooie jurken (...). Fijne, kleine expo, met veel zorg en liefde samengesteld.”

Verzetsmuseum Junior op wielen
Zeer succesvol was ook Verzetsmuseum Junior op wielen, een mobiele tentoonstelling die reisde langs scholen en buurtevenementen. Ondanks de beperkte ruimte in de vrachtwagentrailer, met capaciteit voor maximaal 16 kinderen tegelijk, bezochten bijna 6.000 kinderen Verzetsmuseum Junior op wielen. Ze bleven er ruim een uur, gaven hoge beoordelingscijfers en leerden veel: “Ik heb zo veel geleerd dat ik het gevoel heb dat ik het zelf heb meegemaakt”.

Ook nieuwe zaalprogrammering werd gericht op nieuwe publieksgroepen. Naast bijeenkomsten die al jaren succesvol zijn, zoals de Helden & Schurken- serie en de Anton de Kom-lezing, werd voor de tweede keer een bijeenkomst georganiseerd met de Leo Smit Stichting over muziek in bezettingstijd, en werden er bijeenkomsten georganiseerd met De Correspondent voor een jong publiek over actuele thema’s.

Uitbreiding en vernieuwing vaste opstelling
Veel aandacht werd in 2019 besteed aan plannen voor de toekomst. Er werden fondsen geworven voor de benodigde ruim € 1,5 miljoen voor de te vernieuwen vaste opstelling, die in 2022 open zal gaan. In juni 2019 werd met de aanstelling van een historisch onderzoeker met de uitvoering van dit project gestart, en in het najaar werd een vormgever aangetrokken. Ter voorbereiding op de toegankelijkheid van het vernieuwde museum voor mensen met beperkingen werd een Vrijheidsmaaltijd voor blinden en slechtzienden georganiseerd. Dankzij een extra bijdrage van Het Gehandicapte Kind (NSGK) en de ANWB-prijs, werd eind 2019 gewerkt aan een audiotour voor visueel- en videotour voor auditief beperkte kinderen door Verzetsmuseum Junior, die begin mei 2020 gereed zullen zijn. Adviesgroepen van mensen met beperkingen werden bij de ontwikkeling betrokken.

Het museum ging voorts in onderhandeling met de huurder van Restaurant Plancius om na afloop van het huurcontract begin 2021 zelf over de ruimte te kunnen beschikken om het entreegebied te verbeteren, de gehoorzaal te verruimen en de ruimte voor de vaste opstelling te vergroten. Naar aanleiding van een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd ook het in 2018 geparkeerde plan, om het museum uit te breiden met een nieuwe koloniale afdeling in een aangrenzend perceel, weer in onderzoek genomen. Tenslotte werd het Ondernemingsplan 2021-2024 geschreven. Het museum gaat in 2020 een spannend jaar tegemoet, waarin er veel duidelijk zal worden over de vernieuwings- en uitbreidingsplannen.

[Na voltooiing van dit verslag moest het museum wegens de coronacrisis sluiten.]

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor