Jaarverslag Verzetsmuseum Amsterdam

Download Jaarverslag 2018

2018 Jaar van Verzet
2018 was door het Platform van samenwerkende organisaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen tot Jaar van Verzet. Dit eerste themajaar van het Platform werd ingeluid tijdens de herdenking van de Februaristaking op 25 februari, waar Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst hoofdspreker was.

De aanslag: tentoonstelling en activiteiten
Vanwege het themajaar wijdde het Verzetsmuseum in 2018 alle bijeenkomsten in de serie Helden & Schurken aan verzet, en de jaarlijkse grote wisseltentoonstelling Explosiegevaar! zoomde in op één van de spectaculairste verzetsacties uit de bezettingsgeschiedenis, die schuin tegenover het museum plaatsvond: de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Deze tentoonstelling werd geopend op de 75ste herdenkingsdag van de aanslag, in bijzijn van Commissaris van de Koning Johan Remkes en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Tienduizenden bezoekers kregen in de tentoonstelling inzicht in de praktische problemen en morele dilemma’s van het verzet, en werden, soms tot tranen toe, geroerd.

De tentoonstelling had een uitgebreid nevenprogramma in samenwerking met anderen, met als meest bijzondere een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op 12 april werden in het Concertgebouw onder meer composities ten gehore gebracht van Henriëtte Bosmans, partner van celliste Frieda Belinfante die de aanslag mede beraamde, en hield schrijfster en actrice Carly Wijs een monoloog over de aanslag.

Buiten de museummuren
Met tentoonstellingen was het Verzetsmuseum ook buiten de museummuren, en zelfs buiten de landgrenzen, actief. De tentoonstelling Geen nummers maar Namen over de Nederlandse politieke gevangenen in kamp Dachau werd op 27 april in de KZ-Gedenkstätte Dachau bij München geopend en daar door honderdduizenden toeristen bezocht. In november onthulde burgemeester Femke Halsema bij een school in Amsterdam Zuidoost Verzetsmuseum Junior op wielen. Deze prachtige mobiele variant van Verzetsmuseum Junior in een grote vrachtwagentrailer, gaat minimaal drie jaar lang het land in naar kinderen die niet snel een museum in het centrum van Amsterdam bezoeken.

105.530
Ook in het museum werden als vanouds veel scholieren ontvangen. Een record van 23.601 leerlingen doorliep in 2018 een educatief programma van het Verzetsmuseum. Het bezoek van toeristen liep ietwat terug, maar dankzij de vele Nederlandse bezoekers aan Explosiegevaar! werd 2018 afgesloten met 105.530 bezoekers; een vrijwel gelijk aantal als in 2017.

In de prijzen
Het Verzetsmuseum viel in 2018 ook weer in de prijzen. In februari kreeg het museum voor Verzetsmuseum Junior de PAX Vredesduif toegekend. Het plan om de vaste opstelling te vernieuwen en daarbij ook geheel toegankelijk te maken voor individueel bezoek van mensen met een visuele of auditieve beperking, werd in oktober bekroond met de RAAK-stimuleringsprijs. Door bijdragen van diverse fondsen werd in 2018 de helft van het benodigde bedrag voor deze vernieuwing bijeengebracht.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor