Museumdocenten

  • kinderen en jongeren 2

Educatie is een kerntaak van het Verzetsmuseum. Het museum ontvangt leerlingen van alle niveaus en leeftijden vanaf ongeveer tien jaar oud. Ook studenten van lerarenopleidingen vormen een kleine maar belangrijke groep bezoekers.

Elk jaar komt er een aantal groepen buitenlandse studenten naar het museum; met name uit België, Duitsland en Engeland. In 2017 bezochten ruim 22.000 leerlingen het museum in groepsverband; ongeveer tweederde voortgezet onderwijs en eenderde basisonderwijs. De leerlingen worden begeleid door een team van ca. 50 vrijwillige museumdocenten.

De drukste periode met schoolgroepen is van januari tot de zomervakantie. 

Spreek je redelijk Engels en/of Duits, dan is dat heel prettig want het aantal buitenlandse groepen neemt toe.

Wat zijn je werkzaamheden?

 • In de tentoonstelling  Nederland in de Tweede Wereldoorlog  doen veel scholen een onderzoeksopdracht. Bij deze opdracht Op onderzoek in het Verzetsmuseum laat je eerst in 10 minuten jouw groepje van ca. 10 leerlingen de tentoonstelling zien terwijl je de opdracht toelicht. Daarna begeleid je de leerlingen bij het maken van de opdracht gedurende ongeveer een uur. 80% van de scholen voor  voortgezet onderwijs kiest voor de Onderzoeksopdracht A of B.
 • Bij een rondleiding in de vaste expositie Nederland in de Tweede Wereldoorlog heb je een groepje van ca. 10 leerlingen die je de tentoonstelling laat zien (ongeveer een uur). Een klas wordt meestal verdeeld over 2 tot 4 museumdocenten.
 • In Verzetsmuseum Junior begeleid je je eigen groepje van maximaal 8 kinderen langs de vier 'huizen' in de tentoonstelling; de klas is verdeeld in vier groepjes met elk een eigen museumdocent. Onder jouw begeleiding ontdekken de leerlingen met behulp van een opdrachtboekje wat Eva, Jan, Henk en Nelly hebben meegemaakt in de oorlog.
 • Naast het werk in het museum doen (school)groepen ook steeds vaker een buurtwandeling (of in combinatie van een bezoek aan het museum en een wandeling door de buurt). De buurt waarin het museum ligt is vol met verhalen over de oorlog en plekken en monumenten die daaraan herinneren. Ook daar kun je voor worden opgeleid.

Wij zoeken mensen die:

 • het leuk vinden om groepen (m.n. jongeren) rond te leiden en te begeleiden
 • interesse hebben in de Tweede Wereldoorlog en de bezettingstijd
 • minimaal een à twee dagdelen per week beschikbaar zijn (excl. de schoolvakanties)
 • in Amsterdam of in de buurt van Amsterdam wonen (binnen een straal van max. 30 km)

Wij bieden:

 • een museum met een veelgeprezen vaste tentoonstelling en bijzonder indrukwekkend kindermuseum
 • een opleiding tot museumdocent
 • een leuke groep collega's
 • een vrijwilligersvergoeding van € 10,- per keer en reiskostenvergoeding (tot een maximum van € 1500,- per jaar), een jaarlijks uitje, voor- en najaarsborrel en een museumkaart.

Ben je geïnteresseerd?
Stuur een e-mail met motivatie en CV naar of bel (020-620 25 35) en vraag naar Sandra ter Mijtelen.

  • header junior eva

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor