Pers

Voor meer informatie of beeldmateriaal kan pers zich melden bij Loren Snel,  of 020 620 25 35.

Minister-president Rutte zal Verzetsmuseum Junior openen
Nieuw gebouwd museumdeel over kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Op woensdag 16 oktober verricht minister-president Mark Rutte om 14.00 uur de officiële opening van het nieuwe VERZETSMUSEUM JUNIOR. Rutte wordt daarbij ook rondgeleid door de Verzetsbende, de kinderklankbordgroep die over Verzetsmuseum Junior adviseerde.
d.d. 9 augustus 2013; download als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam  krijgt  Travellers Choice Award2013
Het Verzetsmuseum Amsterdam wordt  hoog gewaardeerd door buitenlandse toeristen. Tripadvisor, een Engelse website waarop internationale toeristen beoordelingen geven over toeristische attracties, heeft het Verzetsmuseum onderscheiden met de Travellers’ Choice Award 2013.
d.d. 18 juli 2013; download in Word.

Collectie uit kamp Dachau van Pim Boellaard geschonken aan Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving recent  een bijzondere schenking:  de kampjas van de befaamde verzetsman Pim Boellaard, en het deksel van een kist  waarin hij in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel heeft Boellaard een schaakbord getekend.
d.d. 2 mei 2013; download als pdf. Zie ook aanwinsten.

Actie Niet Weggooien
'NIET WEGGOOIEN!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Deze actiedag vindt op vrijdag 3 mei plaats bij de zestien deelnemende instellingen. ‘NIET WEGGOOIEN!’ vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Bij Verzetsmuseum Amsterdam kan men op vrijdag 3 mei van 11.00 tot 12.00 uur langskomen met spullen.
d.d. 26 april 2013; download als Wordbestand.

Uitgebreid 4/5 mei-aanbod in Verzetsmuseum Amsterdam
Op zondag 5 mei om 15.00 uur is in het Verzetsmuseum Amsterdam de muziektheatervoorstelling Ik ben niet de oorlog van Carolien Zimmermann te zien.
Op zaterdag 4 mei biedt het Verzetsmuseum dit jaar naast de  jaarlijkse gratis avondopenstelling vanaf  19.30 uur  in het kader van de Nationale Dodenherdenking vanaf  21.00 uur een gratis voorproefje van deze voorstelling. 
Ook op zaterdag 4 mei om 14.00 uur vertoont het museum de invloedrijke documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate, waarin Henk Hofland, Hans Verhagen en Hans Keller in 1974 voor het eerst  kritische geluiden lieten horen over de rol van de gemiddelde Nederlander tussen 1938 en 1948.
d.d. 23 april 2013; download als pdf.

Ad van Liempt verzorgt Anton de Komlezing 2013
Op woensdag 19 juni verzorgt Ad van Liempt de Anton de Komlezing 2013. Van Liempt spreekt, mede naar aanleiding van het 70-jarig jubileum van Trouw, over “Onafhankelijke media, onder en boven de grond". Monique Samuel  (1989) zal als coreferent ingaan op de rol van (sociale) media tijdens revoluties en oorlogssituaties nu. Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog en auteur van onder meer Mozaïek van de Revolutie – een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten.
d.d. 11 april 2013; download als pdf.

Het nieuwe Kindermuseum gaat heten: Verzetsmuseum Junior
Bezoekers kunnen opbouw en inrichting volgen
Het afgelopen half jaar hebben honderden kinderen en hun ouders meebeslist over de naam van het in oktober te openen kindermuseum over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In deze uitbreiding van het Verzetsmuseum Amsterdam vertellen vier echt bestaande hoofdpersonen, Eva, Jan, Nelly en Henk, over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de proefopstelling Kindermuseum,Werk in Uitvoering, nog te zien tot en met 7 april aanstaande, konden bezoekers kennis maken met de hoofdpersonen, een mening geven over de eerste testversies van enkele museumonderdelen én meedenken over de naam van het kindermuseum. Zij kozen voor Verzetsmuseum Junior.

Maar…. het Verzetsmuseum Junior is nog niet af. Vanaf 25 april krijgen bezoekers een kijkje in de keuken bij The making of…. Verzetsmuseum Junior. Op filmbeelden zien bezoekers het Verzetsmuseum Junior groeien! Medio oktober zal het Verzetsmuseum Junior officieel worden geopend.
d.d. 28 maart 2013; download als pdf.

STAAKT!! Voorstelling over Februaristaking voor eerst te zien in Verzetsmuseum Amsterdam
STAAKT!! is een theatrale vertelling  over de Februaristaking, geschreven door de jonge theatermakers van Barbaren & Co. Op zondag 24 februari speelt Barbaren & Co de voorstelling voor het eerst in het Verzetsmuseum Amsterdam. De voorstelling is gebaseerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. In woord, beeld en met muziek biedt STAAKT!! een hedendaags perspectief op het hoe en waarom van de Februaristaking.
d.d. 21 januari 2013; download als pdf.

HUMAN RIGHTS AND TRANSITIONAL JUSTICE IN TUNISIA. One step forward, two steps back?
Winnares Geuzenpenning 2013, Radhia Nasraoui, spreekt in Verzetsmuseum Amsterdam over Transitional Justice in Tunesië.

De Tunesische advocate Radhia Nasraoui,is mensenrechtenadvocate en komt al decennia lang op voor politiek gedetineerden.
Sprekers, naast Nasraoui:
• Benedicte Goderiaux, verantwoordelijk voor het onderzoek van Amnesty International in Tunesië.
• Maaike Voorhoeve, research fellow aan het Islamic Legal Studies Program van Harvard Law School, waar zij het Tunesische discours rond de rol van religie in de nieuwe grondwet onderzoekt.
• Erik Schumacher, historicus en werkzaam op het NIOD Centrum voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, zal spreken over transitional justice in Nederland na 1945.
• Heikelien Verrijn Stuart treedt op als voorzitter en leidt ook het slotgesprek met Nasraoui en de overige gasten. Verrijn Stuart is jurist en rechtsfilosoof.
d.d. 14 januari 2013; download als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam nodigt kinderen uit mee te denken over kindermuseum
Proeftentoonstelling Werk in Uitvoering biedt uniek kijkje in de keuken
Het Verzetsmuseum Amsterdam opent in oktober 2013 het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Kinderen van 9 t/m 14 jaar onder begeleiding van tenminste één betalende volwassene krijgen van 26 december 2012 tot en met 6 januari 2013 gratis entree voor een voorproefje.
d.d. 20 december 2012; download als pdf.

Verzwegen verhalen in Verzetsmuseum Amsterdam: Expositie Prikkeldraad vanaf 20 december 2012
De tentoonstelling gaatoverNederlandse voormalige dienstplichtige militairen die in 1943 werden opgeroepen terug te keren in Duitse krijgsgevangenschap. Het veelal verzwegen verhaal van de ex-militairen die gehoor gaven aan deze oproep staat centraal. Bij hun terugkeer in Nederland na de oorlog werd deze groep bepaald niet met open armen ontvangen. Ze hadden zich toch gemeld en gewerkt voor de vijand? Ex-krijgsgevangenen hebben daarom zelden of nooit meer over die tijd gesproken.
d.d. 29 november 2012; download in pdf.

Oprichting Stichting Musea en Herinneringscentra 40 - 45
In 2011 hebben negen Nederlandse musea en herinneringscentra die zich richten op de periode 1940 -1945 de handen ineen geslagen. Mede gevoed door externe ontwikkelingen ontstond de behoefte om minder vrijblijvend dan voorheen de krachten te bundelen en via samenwerking  hun belangen te behartigen. Daartoe is de Stichting Musea en Herinneringscentra 40 - 45 (afgekort SMH 40 - 45) opgericht.
d.d. 16 november 2012; download in Word of als pdf.

Interview met oud-directeur Artis over zijn boek Droomonderduik
Op zondag 9 december aanstaande spreekt Maarten Frankenhuis (1942), oud-directeur van Artis, in het Verzetsmuseum Amsterdam  over de oorlog.
d.d. 15 november 2012; download in Word of als pdf.

Helden en Schurken 4: terugkijken op de bezetting
NIOD en Verzetsmuseum Amsterdam vervolgen succesvolle serie bijeenkomsten i.s.m. NTR/Geschiedenis24 en Historisch Nieuwsblad

In de serie bijeenkomsten Helden en Schurken 4 buigen toonaangevende gasten zich over de actuele  betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog.  De serie opent op donderdag 17 januari 2013 met een bijeenkomst rond Nederlands-Indië. Op 4 mei wordt de serie afgesloten met een vertoning van de legendarische documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate waarin het eerste kritische geluid over de rol van de gemiddelde Nederlander tussen 1938 en 1948. Alle bijeenkomsten vinden ’s middags plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam en zijn georganiseerd door het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, NTR/Geschiedenis24, Historisch Nieuwsblad en Verzetsmuseum Amsterdam.
d.d. 12 november 2012; download in Word of als pdf. 

“Man Amidst Inhumanity”
Academic Symposium and panel discussion in Dutch Resistance Museum Amsterdam
In 2012, a yearlong celebration began honoring Raoul Wallenberg, the Swedish diplomat, who made an heroic contribution in the second half of 1944 by saving the lives of thousands of Jews in Budapest during the Holocaust. This special year in his honor will highlight issues relating to human rights, xenophobia and anti-Semitism, personal responsibility and courage.
Wednesday, October 31, the Embassies of Hungary, Sweden, Israel, in cooperation with the Dutch Resistance Museum, are organizing “Man Amidst Inhumanity”, an academic symposium and panel discussion on Raoul Wallenberg and his legacy. Speakers from The Netherlands, Sweden, Hungary and Israel will share their views of Raoul Wallenberg and how his legacy serves as a reminder that every individual has a responsibility to fight against racism and other human rights violations.
d.d. 29 oktober 2012; download in Word.


Verzetsmuseum Amsterdam maakt inhoud kindermuseum bekend.
Waargebeurde verhalen en authentieke objecten van ooggetuigen staan centraal.
Verzetsmuseum Amsterdam presenteert met trots de inhoud van het nieuwe kindermuseum. In het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland komen vier ooggetuigen centraal te staan: Jan, Nelly, Eva en Henk. Deze hoofdpersonen in de presentatie – nu gemiddeld 82 jaar – waren tijdens de oorlog rond de 9 en 14 jaar, dezelfde leeftijd als de doelgroep waar het kindermuseum zich op richt. In aanwezigheid van Lodewijk Asscher, wethouder Jeugdzaken en Educatie van de gemeente Amsterdam, en Ton Heerts, directeur van grootste subsidiegever het vfonds, worden de vier hoofdpersonen op 17 oktober tijdens een speciale bijeenkomst in het Verzetsmuseum voorgesteld. Daarna worden ze geïnterviewd door kinderklankbordgroep ‘De Verzetsbende’. De opening van het kindermuseum staat gepland voor oktober 2013.
d.d. 2 oktober 2012; download in Word of als pdf.

RELIGIE EN LEVENSOVERTUIGING EN DE SHOAH
Stichting Sobibor herdenkt unieke opstand met film en nagesprek

Ter gelegenheid van de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor op 14 oktober 1943 organiseert Stichting Sobibor i.s.m. Verzetsmuseum Amsterdam  op zondagmiddag 14 oktober 2012 een themabijeenkomst over Religie en levensovertuiging en de Shoah. Vielen mensen van hun geloof bij het aanschouwen van de gruwelijkheden in de kampen? Of hadden zij juist steun aan hun geloof? Werden anderen misschien religieus in uiterste wanhoop?
d.d. 6 augustus 2012; download in Word of al pdf.

ExpositieLegacy / Een vergeefs leven langer te zien in Verzetsmuseum Amsterdam
De tentoonstelling Legacy / Een vergeefs leven van fotografe Juliette Erkelens in het Verzetsmuseum is verlengd tot en met 16 december 2012. In het werk van Erkelens zijn de betekenis van familiebanden en de gevolgen van keuzes terugkerende thema’s. In beide presentaties in het Verzetsmuseum draait het om keuzes en schuldgevoelens binnen families met een oorlogsverlden.  Vooral de video-installatie Een vergeefs leven, over het leven van een kind uit een NSB-familie, trekt in het Verzetsmuseum veel bekijks. De reacties op deze ontroerende installatie zijn bijzonder positief.
d.d. 30 juli 2012; download in Word of als pdf.

Elvira Sweet spreekt jubileumeditie Anton de Komlezing uit
Op woensdag 24 oktober verzorgt Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van Provincie Noord-Holland de Anton de Komlezing 2012. Zij zal onder meer spreken over het vakbondsverleden van De Kom in relatie tot de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt. Sweet is voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost. Zij begon haar politieke loopbaan  in 1998 in de Amsterdamse gemeenteraad, na verschillende functies in de onderwijs, welzijn-en zorgsector. Jörgen Raymann zal in een gesprek met de zaal zicht proberen te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.
d.d. 23 juli 2012; download in Word of als pdf.

Expositie Legacy / Een vergeefs leven over schuld en familiebanden in Verzetsmuseum Amsterdam
Op woensdag 20 juni vanaf 17.30 uur vindt in het Verzetsmuseum Amsterdam de opening plaats van de tentoonstelling Legacy / Een vergeefs leven van fotografe Juliette Erkelens. In het werk van Erkelens zijn de betekenis van familiebanden en de gevolgen van keuzes terugkerende thema’s. In de fotoserie Legacy en de video-installatie Een vergeefs leven draait het om keuzes en schuldgevoelens binnen families, die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de opening interviewt Ursul de Geer onder andere Helmert Woudenberg, zoon van een NSB-er, over diens oorlogsverleden en de weerslag daarvan op zijn werk als kunstenaar.
Erkelens (1964) studeerde in 2007 cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam.
d.d. 4 juni 2012; download in Word of als pdf.

Bijzondere schenking leidt tot extra verlenging  succesvolle expositie Verzetsmuseum Amsterdam
Onderdeel van de tentoonstelling Elke dag een draadje …Borduren in gevangschap 1940-1945 in het Verzetsmuseum Amsterdam is een gehaakt blauw damestasje, met geborduurde (voor)namen, gemaakt door Tilly de Vries in de Scheveningse gevangenis, het ‘Oranjehotel’. Een nicht van Tilly ontdekte dit haar onbekende tasje tijdens een rondleiding door de expositie. Dit vormde voor haar en haar zus de aanleiding om het museum nog enkele andere zeer bijzondere borduurwerken van Tilly de Vries te schenken. Het zijn drie bijzonder fraai geborduurde lappen en een geborduurd blauw hesje, eveneens door Tilly in het Oranjehotel gemaakt. Naast teksten als “Met Paschen-later met Pinksteren- thuis!” staan er opvallend veel filosofische teksten op geborduurd, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Duits, Frans en Engels. Een deel van de nieuwe schenkingen is sinds vandaag aan de expositie toegevoegd. Vanwege deze uitbreiding heeft het museum de expositie wederom verlengd, tot en met 23 september 2012.
d.d. 21 mei 2012; download in Word of als pdf.

Socioloog Zygmunt Bauman spreekt in Verzetsmuseum Amsterdam: ‘A natural history of evil’
Op vrijdag  15 juni spreekt op uitnodiging van Humanity in Action de bekende Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman in het Verzetsmuseum Amsterdam. Bauman werd eind jaren 80 bekend met zijn boek De moderne tijd en de Holocaust (Modernity and the Holocaust). Hierin vraagt Bauman zich af hoe het komt dat mensen zo weinig leerden van de Holocaust. Hij concludeert dat dit komt doordat de Westerse mens de Holocaust buiten de normale gang van de geschiedenis heeft geplaatst, tot een onnatuurlijke aberratie heeft verklaard waar je niets uit kunt leren. Bauman bestrijdt deze zienswijze.
d.d. 18 mei 2012: download in Word of als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam in de mei-maand
Het Verzetsmuseum Amsterdam biedt naast tentoonstellingen in de aanstaande meidagen weer evenementen waarin toonaangevende gasten zich buigen zich over de actuele betekenis van historische kwesties.
d.d. 24 april 2012; download in Word of als pdf.

Helden en Schurken III: ‘Wij weten niets van hun lot’. Bart van der Boom met nieuw onderzoek in het Verzetsmuseum. Ed van Thijn reageert.
In de serie Helden en Schurken III is op donderdag 3 mei historicus Bart van der Boom te gast. Hij spreekt met David Barnouw (NIOD) over zijn nieuwste publicatie ‘Wij weten niets van hun lot’ waarin hij  antwoord geeft op de vraag wat gewone Nederlanders tijdens de bezetting vonden en wisten van de Jodenvervolging. Leefden zij mee met hun vervolgde landgenoten, of liet hun lot hen koud? En wat wisten zij daarvan? Op basis van 164 merendeels nooit eerder onderzochte dagboeken reconstrueert de auteur de stemming en kennis ten aanzien van de Holocaust.
d.d. 19 maart 2012; download in Word of als pdf.

Grote belangstelling voor exposities Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft als gevolg van de grote belangstelling zijn wisseltentoonstellingen verlengd:
Elke dag een draadje… Borduren in gevangenschap 1940-1945
Verlengd tot en met 22 juli 2012
Amsterdam door de lens van een clandestiene camera. Foto’s van Karel Bönnekamp (1942-1945).
Verlengd tot en met 17 juni 2012
d.d. 6 maart 2012; download in Word of als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam eert Gregory Shvedov om onafhankelijke berichtgeving in Rusland
Zondag 11 maart 2012 spreekt Gregory Shvedov, laureaat van de Geuzenpenning 2012, in het Verzetsmuseum Amsterdam over de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en mensenrechten in Rusland en regio  van de voormalige Sovjet-Unie. De bijeenkomst start om 15.00 uur en is Engelstalig. Op 13 maart  krijgt Shvedov de Geuzenpenning 2012 uitgereikt in Vlaardingen.
d.d. 21 februari 2012; download in Word of als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam start bouw nieuw kindermuseum
Het Verzetsmuseum Amsterdam breidt uit met een kindermuseum voor 9 t/m 14-jarigen. Voor de realisering van het kindermuseum is een perceel van 320m2 aangekocht dat grenst aan het huidige museumgebouw. Woensdag 8 februari 2012 hebben kinderen het officiële startsein voor de bouw afgegeven door een gat in de muur te slaan waar de doorbraak naar het kindermuseum gaat komen. De opening van het eerste kindermuseum over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland staat gepland voor april 2013.
d.d. 8 februari 2012; download als pdf. Bijlage: feiten en cijfers.

Helden en Schurken III: de bezetting blijft intrigeren
In de serie Helden en Schurken III buigen toonaangevende gasten zich weer over de actuele  betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog.  De serie gesprekkenopent op donderdag 2 februari met een bijeenkomst rond Chris van der Heijden en zijn veelbesproken nieuwe boek. Tijdens de laatste middag, op 3 mei, staat de jacht op oorlogsmisdadigers centraal.
d.d. 9 januari 2012; download in Word of als pdf.

Recordaantal bezoekers voor Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving op dinsdag 20 december de 60.000ste bezoeker van 2011. ‘Dit is voor ons een nieuw record’, aldus directeur Liesbeth van der Horst. ‘Het is erg stimulerend dat steeds meer mensen de weg naar ons museum vinden.’ In 2010 ontving het Verzetsmuseum in totaal 57.751 bezoekers. Van der Horst verraste de 60.000ste bezoeker met een bos bloemen, een catalogus van het Verzetsmuseum en vrijkaartjes voor 2012.
d.d. 20 december 2011; download als pdf.

Donderdag 20 oktober 6e Sobibor thema-avond in het Verzetsmuseum: Het dilemma van de Joodse Raad
Ter gelegenheid van de herdenking van de opstand in het vernietigingskamp Sobibor op 14 oktober 1943 organiseert Stichting Sobibor in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam opdonderdagavond 20 oktober de jaarlijkse thema-avond. Onder leiding van Ad van Liempt buigen historici zich dit keer over het dilemma van de Joodse Raad. Ging de Joodse Raad in Amsterdam te ver in de medewerking met de Duitse bezetter?
d.d. 18 oktober 2011; download als pdf.

Amsterdam door de lens van een clandestiene camera
Amateurfotograaf Karel Bönnekamp (1914-2008) maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog heimelijk foto’s van bezet Amsterdam. Vanaf 14 oktober toont het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Amsterdam door de lens van een clandestiene camera. In deze tentoonstelling geven foto’s van Bönnekamp een bijzonder beeld van het leven in Amsterdam tijdens de Duitse bezetting. Ook heeft hij verschillende fases van de Jodenvervolging in Amsterdam vastgelegd.
d.d. 6 oktober 2011; download in Word of pdf.

Gratis filmmiddagen over het huiveringwekkende verhaal van het verzet tegen de Japanners
Op 15 augustus kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. Het Verzetsmuseum besteedt in dit kader aandacht aan het onderbelichte verzet tegen de Japanse bezetting van Nederlands-indië. Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus 2011, telkens vanaf 14.30 uur, wordt de documentaire vertoond “Verzet in Indië – een film over een verloren strijd”.
d.d. 15 juli 2011; download in Word of als pdf.

Verzetsmuseum Amsterdam ontvangt EFRO-subsidie voor de uitbreiding met een kindermuseum
Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelling van de Europese Commissie een subsidie van 300.000 euro ontvangen om het museum uit te breiden met een afdeling voor kinderen. Een aan het museum grenzende vervallen garage zal duurzaam worden verbouwd en ingericht voor kinderen van 9 tot 14 jaar. De realisatie van het kindermuseum, gepland voor het voorjaar van 2013, is dankzij deze bijdrage weer een stuk dichterbij gekomen.
d.d. 23 mei 2011; download in Word of pdf.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor