Persberichten

Voor interviewverzoeken, meer informatie en/of beeldmateriaal: Verzetsmuseum Amsterdam, e-mail: of telefonisch: 020 – 620 25 35

Persberichten en foto's staan in onze persmap

Anton de Kom-lezing 2019 door Kathleen Ferrier
Dinsdag 18 juni verzorgt Kathleen Ferrier de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in Verzetsmuseum Amsterdam. In haar lezing, getiteld Breuklijnen en bruggen, gaat zij in op veranderingen die diepe maatschappelijke breuklijnen veroorzaken, zowel nationaal als internationaal, hoe daarop gereageerd wordt en hoe er bruggen geslagen kunnen worden. Co-referent is cabaretier en presentator Steven Brunswijk.
Download de pdf
Spelen, bouwen en tekenen in de wondere wereld van El Pintor
Tentoonstelling voor kinderen van 4 tot 10 jaar in Verzetsmuseum
Vanaf 3 juni 2019 is in Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling
De wondere wereld van El Pintor te zien, voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Centraal staan de kinderboeken en spellen die Jaap Kloots en zijn vrouw Galinka Ehrenfest, beiden vervolgd vanwege hun Joodse afkomst, vanaf 1941 publiceerden onder de schuilnaam El Pintor. De boeken met geïllustreerde verhalen waren razend populair in Nederland en werden zelfs in Duitsland verkocht. Met een deel van de opbrengst hielpen zij onderduikers.
Download de pdf

Tentoonstelling Nach Holland: unieke blik meidagen 1940
Vanaf 1 februari is in Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Nach Holland – De meidagen van 1940 door Duitse ogen te zien. Aan de hand van 150 foto’s, fotoalbums en citaten van Duitse soldaten krijgen bezoekers een bijzonder beeld van de vijf oorlogsdagen in Nederland.
Download de pdf

Extra activiteiten in Verzetsmuseum Amsterdam tijdens de kerstvakantie
Het Verzetsmuseum Amsterdam is een mooie bestemming voor een dagje uit tijdens de kerstvakantie. Naast de permanente tentoonstelling over Nederland tijdens de bezetting en het Junior Verzetsmuseum is de tentoonstelling Explosiegevaar! wegens succes verlengd, en organiseert het museum extra activiteiten voor jong en oud.
Download de pdf

Burgemeester Halsema van Amsterdam onthult Verzetsmuseum Junior op wielen
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum. Leerlingen van de school gingen daarna in gesprek met Jan Slomp, een van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling en volgden een workshop van War Child.
Download de pdf

Concert in Verzetsmuseum Amsterdam: Muziek uit bezettingstijd: Geza Frid
Op 22 november organiseren Verzetsmuseum Amsterdam en de Leo Smit Stichting een concertlezing rond componist Géza Frid. Het Leo Smit Ensemble speelt kamermuziek van de componist. Ook wordt een cd met historische orkestwerken van Frid gepresenteerd. Arthur Frid, zoon van de componist, vertelt over het verzet van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Download de pdf

Verzetsmuseum Junior bestaat 5 jaar Verzetsmuseum Junior bestaat vijf jaar.
Om dat te vieren krijgen alle kinderen tot twaalf jaar op woensdag 24 oktober een gratis kwartetspel bij een bezoek aan het museum. Ook vertelt Jan Slomp over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.
Download de pdf

Burgemeester Halsema onthult Verzetsmuseum Junior op wielen
Verzetsmuseum Amsterdam lanceert op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, Verzetsmuseum Junior op wielen, een mobiele variant van het succesvolle Verzetsmuseum Junior. De reizende tentoonstelling in een grote trailer wordt feestelijk onthuld bij basisschool Het Samenspel in Amsterdam Zuidoost door burgemeester Femke Halsema met kinderen van de school, die het museum hebben geadviseerd over de inrichting van de tentoonstelling. De bij kinderen populaire vlogger Yuki presenteert de bijeenkomst.
Download de pdf

Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs Verzetsmuseum Amsterdam won maandag de RAAK Stimuleringsprijs met 62% van de stemmen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 30.000, professionele apparatuur en begeleiding om het museum en de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd uitgereikt in museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.
Download de pdf

Explosiegevaar! wegens succes verlengd tot 6 januari 2019
De tentoonstelling Explosiegevaar! wordt wegens succes verlengd en is te zien tot en met 6 januari 2019. Bezoekers reageren enthousiast op de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht. 75 jaar na de aanslag is de verzetsdaad opnieuw te beleven in een interactieve tentoonstelling met een 3D-audiotour.
Download de pdf

Een zoon voor de Führer, de naziutopie van Julia Op ten Noort
Nieuw boek van Roel van Duijn
Jonkvrouwe Julia Op ten Noort (1910-1994) was de meest betekenisvolle Nederlandse Nazivrouw. Zij was ophitsend, aantrekkelijk en creatief. Zij zocht koortsachtig naar de hoogste staat van het menselijk samenleven.
Download de pdf

Sobiborlezing 2018: Selma Leydesdorff over leider opstand Sobibor
Voor de dertiende keer herdenkt de Stichting Sobibor, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Hoofdspreker op 25 oktober is Selma Leydesdorff. Zij deed diepgaand onderzoek naar de leider van de opstand Sasha Pechersky. Na haar lezing wordt zij geïnterviewd door Jetje Manheim.
Download de pdf

Verzetsmuseum Amsterdam finalist voor RAAK Stimuleringsprijs
Verzetsmuseum Amsterdam is finalist voor de RAAK Stimuleringsprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag, advies en apparatuur voor het toegankelijk maken van het museum en de collectie voor mensen met een visuele beperking. Begin 2022 wil het Verzetsmuseum een nieuwe vaste opstelling openen die volledig toegankelijk is voor deze groep.
Download de pdf

Anton de Kom-lezing 2018 door Marion Bloem.
Op donderdag 14 juni verzorgt schrijfster en beeldend kunstenaar Marion Bloem in het Verzetsmuseum Amsterdam de jaarlijkse Anton de Komlezing. Co-referent is Rocky Tuhuteru.
In haar lezing, getiteld Diversiteit, gaat Bloem in op de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen.
Download de pdf

Een passend uitje in de meivakantie
In de meivakantie is het Verzetsmuseum Amsterdam een passende bestemming voor een dagje uit. Behalve de vaste expositie en Verzetsmuseum Junior, is de tijdelijke tentoonstelling Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister te zien. Ook zijn er extra activiteiten voor kinderen.
Download de pdf

Activiteiten tijdens de voorjaarsvakantiein in Verzetsmuseum Amsterdam 
Het Verzetsmuseum Amsterdam is een mooie bestemming voor een dagje uit met de kinderen tijdens de voorjaarsvakantie. Behalve de expositie van Verzetsmuseum Junior voor kinderen vanaf negen jaar, zijn in de voorjaarsvakantie extra activiteiten voor kinderen geprogrammeerd. Alle activiteiten zijn bij te wonen met een toegangsbewijs van het museum.
Download de pdf

Helden & Schurken 2018
Op 18 januari 2018 start de jaarlijkse lezingenserie Helden & Schurken. Dit jaar haken we aan bij het ‘Jaar van Verzet 2018’
Download de pdf

Jacob Kohnstamm volgt Hans Blom op als voorzitter Verzetsmuseum Amsterdam.
Jacob Kohnstamm is per 1 januari 2018 de nieuwe bestuursvoorzitter van het Verzetsmuseum Amsterdam. Kohnstamm is de opvolger van emeritus hoogleraar en oud-NIOD-directeur Hans Blom, die deze functie sinds januari 2010 vervulde.
Download de pdf

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor