Persberichten

Voor interviewverzoeken, meer informatie en/of beeldmateriaal: Verzetsmuseum Amsterdam, Wim van de Laak, e-mail: vandelaak@verzetsmuseum.org of 020 – 620 25 35
 

Extra activiteiten in Verzetsmuseum Amsterdam tijdens de kerstvakantie
Het Verzetsmuseum Amsterdam is een mooie bestemming voor een dagje uit tijdens de kerstvakantie. Naast de permanente tentoonstelling over Nederland tijdens de bezetting en het Junior Verzetsmuseum is de tentoonstelling Explosiegevaar! wegens succes verlengd, en organiseert het museum extra activiteiten voor jong en oud.
Download de pdf

Burgemeester Halsema van Amsterdam onthult Verzetsmuseum Junior op wielen
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vanmorgen Verzetsmuseum Junior op wielen onthult bij basisschool Samenspel in Amsterdam Zuidoost. Samen met kinderen van de school knipte zij een grote strik door en bezocht zij met hen het reizende museum. Leerlingen van de school gingen daarna in gesprek met Jan Slomp, een van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling en volgden een workshop van War Child.
Download de pdf

Concert in Verzetsmuseum Amsterdam: Muziek uit bezettingstijd: Geza Frid
Op 22 november organiseren Verzetsmuseum Amsterdam en de Leo Smit Stichting een concertlezing rond componist Géza Frid. Het Leo Smit Ensemble speelt kamermuziek van de componist. Ook wordt een cd met historische orkestwerken van Frid gepresenteerd. Arthur Frid, zoon van de componist, vertelt over het verzet van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Download de pdf

Verzetsmuseum Junior bestaat 5 jaar Verzetsmuseum Junior bestaat vijf jaar.
Om dat te vieren krijgen alle kinderen tot twaalf jaar op woensdag 24 oktober een gratis kwartetspel bij een bezoek aan het museum. Ook vertelt Jan Slomp over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog.
Download de pdf

Burgemeester Halsema onthult Verzetsmuseum Junior op wielen
Verzetsmuseum Amsterdam lanceert op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, Verzetsmuseum Junior op wielen, een mobiele variant van het succesvolle Verzetsmuseum Junior. De reizende tentoonstelling in een grote trailer wordt feestelijk onthuld bij basisschool Het Samenspel in Amsterdam Zuidoost door burgemeester Femke Halsema met kinderen van de school, die het museum hebben geadviseerd over de inrichting van de tentoonstelling. De bij kinderen populaire vlogger Yuki presenteert de bijeenkomst.
Download de pdf

Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs Verzetsmuseum Amsterdam won maandag de RAAK Stimuleringsprijs met 62% van de stemmen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 30.000, professionele apparatuur en begeleiding om het museum en de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd uitgereikt in museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.
Download de pdf

Explosiegevaar! wegens succes verlengd tot 6 januari 2019
De tentoonstelling Explosiegevaar! wordt wegens succes verlengd en is te zien tot en met 6 januari 2019. Bezoekers reageren enthousiast op de manier waarop het verhaal in beeld wordt gebracht. 75 jaar na de aanslag is de verzetsdaad opnieuw te beleven in een interactieve tentoonstelling met een 3D-audiotour.
Download de pdf

Een zoon voor de Führer, de naziutopie van Julia Op ten Noort
Nieuw boek van Roel van Duijn
Jonkvrouwe Julia Op ten Noort (1910-1994) was de meest betekenisvolle Nederlandse Nazivrouw. Zij was ophitsend, aantrekkelijk en creatief. Zij zocht koortsachtig naar de hoogste staat van het menselijk samenleven.
Download de pdf

Sobiborlezing 2018: Selma Leydesdorff over leider opstand Sobibor
Voor de dertiende keer herdenkt de Stichting Sobibor, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Hoofdspreker op 25 oktober is Selma Leydesdorff. Zij deed diepgaand onderzoek naar de leider van de opstand Sasha Pechersky. Na haar lezing wordt zij geïnterviewd door Jetje Manheim.
Download de pdf

Verzetsmuseum Amsterdam finalist voor RAAK Stimuleringsprijs
Verzetsmuseum Amsterdam is finalist voor de RAAK Stimuleringsprijs. De prijs bestaat uit een geldbedrag, advies en apparatuur voor het toegankelijk maken van het museum en de collectie voor mensen met een visuele beperking. Begin 2022 wil het Verzetsmuseum een nieuwe vaste opstelling openen die volledig toegankelijk is voor deze groep.
Download de pdf

Anton de Kom-lezing 2018 door Marion Bloem.
Op donderdag 14 juni verzorgt schrijfster en beeldend kunstenaar Marion Bloem in het Verzetsmuseum Amsterdam de jaarlijkse Anton de Komlezing. Co-referent is Rocky Tuhuteru.
In haar lezing, getiteld Diversiteit, gaat Bloem in op de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen.
Download de pdf

Een passend uitje in de meivakantie
In de meivakantie is het Verzetsmuseum Amsterdam een passende bestemming voor een dagje uit. Behalve de vaste expositie en Verzetsmuseum Junior, is de tijdelijke tentoonstelling Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister te zien. Ook zijn er extra activiteiten voor kinderen.
Download de pdf

Activiteiten tijdens de voorjaarsvakantiein in Verzetsmuseum Amsterdam 
Het Verzetsmuseum Amsterdam is een mooie bestemming voor een dagje uit met de kinderen tijdens de voorjaarsvakantie. Behalve de expositie van Verzetsmuseum Junior voor kinderen vanaf negen jaar, zijn in de voorjaarsvakantie extra activiteiten voor kinderen geprogrammeerd. Alle activiteiten zijn bij te wonen met een toegangsbewijs van het museum.
Download de pdf

Helden & Schurken 2018
Op 18 januari 2018 start de jaarlijkse lezingenserie Helden & Schurken. Dit jaar haken we aan bij het ‘Jaar van Verzet 2018’
Download de pdf

Jacob Kohnstamm volgt Hans Blom op als voorzitter Verzetsmuseum Amsterdam.
Jacob Kohnstamm is per 1 januari 2018 de nieuwe bestuursvoorzitter van het Verzetsmuseum Amsterdam. Kohnstamm is de opvolger van emeritus hoogleraar en oud-NIOD-directeur Hans Blom, die deze functie sinds januari 2010 vervulde.
Download de pdf

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor