Persberichten 2013

“Alle kinderen, ze zijn weg.” 
Het kindertransport uit Kamp Vught
Expositie vanaf 19 februari 2014 in Verzetsmuseum Amsterdam
Verzetsmuseum Amsterdam toont vanaf 19 februari een aangrijpende expositie  over het  transport op 6 en 7 juni 1943 van bijna 1300 joodse kinderen vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor. Verhalen van de kinderen en getuigenissen van omstanders geven de bezoeker een indringend beeld van het verloop van deze chaotische dagen.

Onderdeel van de tentoonstelling is een wand met de namen van de 1296 kinderen. Van 160 kinderen is de naam voorzien van een foto. Het Verzetsmuseum hoopt door de expositie foto’s van meer kinderen te verzamelen, die dan aan de expositie zullen worden toegevoegd.
d.d. 19 december 2013; download in Word.

Helden en Schurken 5: Meer dan WO2
Nieuwe serie bijeenkomsten van NIOD in Verzetsmuseum Amsterdam 

Komend voorjaar organiseren het Verzetsmuseum Amsterdam, Historisch Nieuwsblad, NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies en NTR/VPRO weer vijf woensdagmiddagen over helden, schurken en de Tweede Wereldoorlog. In 2014 zullen  ook de aanleidingen tot en de gevolgen van die Tweede Wereldoorlog aan bod komen. Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam en duren van 15.30-17.00 uur.
d.d. 4 december 2013; download in Word.

Sinterklaas in oorlogstijd
Vaste opstelling Verzetsmuseum Amsterdam inspireert
Hoe werd Sinterklaas gevierd tijdens de oorlog? Wie zich deze weken  wil laten inspireren kan terecht in de permanente opstelling van het Verzetsmuseum Amsterdam.  Allereerst werden er natuurlijk veel anti-Duitse varianten gemaakt van de Sinterklaas-liedjes. Een variant van Zie de maan schijnt door de bomen is afgedrukt op een bijzonder object te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam. 
d.d. 2 december 2013; dowmload in Word.

Verzetsmuseum Junior: 5.000 bezoekers in twee weken 
De eerste twee weken vanaf de opening door minister Bussemaker, die de verhinderde Mark Rutte verving, liep het storm in het nieuwe Verzetsmuseum Junior: bijna 5.000 bezoekers kwamen het nieuwe museumdeel bekijken. In Verzetsmuseum Junior volgen kinderen de waargebeurde belevenissen van vier kinderen uit de oorlog: Eva, Jan, Nelly en Henk. 
d.d. 31 oktober 2013; download in Word.

Minister-president Rutte zal Verzetsmuseum Junior openen 
Nieuw gebouwd museumdeel over kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Op woensdag 16 oktober verricht minister-president Mark Rutte om 14.00 uur de officiële opening van het nieuwe VERZETSMUSEUM JUNIOR. Rutte wordt daarbij ook rondgeleid door de Verzetsbende, de kinderklankbordgroep die over Verzetsmuseum Junior adviseerde.
d.d. 9 augustus 2013; download als pdf.


Verzetsmuseum Amsterdam  krijgt  Travellers Choice Award2013
Het Verzetsmuseum Amsterdam wordt  hoog gewaardeerd door buitenlandse toeristen. Tripadvisor, een Engelse website waarop internationale toeristen beoordelingen geven over toeristische attracties, heeft het Verzetsmuseum onderscheiden met de Travellers’ Choice Award 2013.
 

Collectie uit kamp Dachau van Pim Boellaard geschonken aan Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum Amsterdam ontving recent  een bijzondere schenking:  de kampjas van de befaamde verzetsman Pim Boellaard, en het deksel van een kist  waarin hij in concentratiekamp Dachau zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterzijde van het deksel heeft Boellaard een schaakbord getekend.
d.d. 2 mei 2013; download als pdf. Zie ook aanwinsten.

Actie Niet Weggooien°¬
'NIET WEGGOOIEN!’ is het motto van de gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies. Deze actiedag vindt op vrijdag 3 mei plaats bij de zestien deelnemende instellingen. ‘NIET WEGGOOIEN!’ vraagt aandacht voor het behoud van historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Bij Verzetsmuseum Amsterdam kan men op vrijdag 3 mei van 11.00 tot 12.00 uur langskomen met spullen.
d.d. 26 april 2013; download als Wordbestand.

Uitgebreid 4/5 mei-aanbod in Verzetsmuseum Amsterdam
Op zondag 5 mei om 15.00 uur is in het Verzetsmuseum Amsterdam de muziektheatervoorstelling Ik ben niet de oorlog van Carolien Zimmermann te zien.
Op zaterdag 4 mei biedt het Verzetsmuseum dit jaar naast de  jaarlijkse gratis avondopenstelling vanaf  19.30 uur  in het kader van de Nationale Dodenherdenking vanaf  21.00 uur een gratis voorproefje van deze voorstelling. 
Ook op zaterdag 4 mei om 14.00 uur vertoont het museum de invloedrijke documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate, waarin Henk Hofland, Hans Verhagen en Hans Keller in 1974 voor het eerst  kritische geluiden lieten horen over de rol van de gemiddelde Nederlander tussen 1938 en 1948.
d.d. 23 april 2013; download als pdf.

Ad van Liempt verzorgt Anton de Komlezing 2013
Op woensdag 19 juni verzorgt Ad van Liempt de Anton de Komlezing 2013. Van Liempt spreekt, mede naar aanleiding van het 70-jarig jubileum van Trouw, over “Onafhankelijke media, onder en boven de grond". Monique Samuel  (1989) zal als coreferent ingaan op de rol van (sociale) media tijdens revoluties en oorlogssituaties nu. Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog en auteur van onder meer Mozaïek van de Revolutie – een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten.
d.d. 11 april 2013; download als pdf.

Het nieuwe Kindermuseum gaat heten: Verzetsmuseum Junior
Bezoekers kunnen opbouw en inrichting volgen
Het afgelopen half jaar hebben honderden kinderen en hun ouders meebeslist over de naam van het in oktober te openen kindermuseum over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In deze uitbreiding van het Verzetsmuseum Amsterdam vertellen vier echt bestaande hoofdpersonen, Eva, Jan, Nelly en Henk, over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de proefopstelling Kindermuseum,Werk in Uitvoering, nog te zien tot en met 7 april aanstaande, konden bezoekers kennis maken met de hoofdpersonen, een mening geven over de eerste testversies van enkele museumonderdelen én meedenken over de naam van het kindermuseum. Zij kozen voor Verzetsmuseum Junior.

Maar…. het Verzetsmuseum Junior is nog niet af. Vanaf 25 april krijgen bezoekers een kijkje in de keuken bij The making of…. Verzetsmuseum Junior. Op filmbeelden zien bezoekers het Verzetsmuseum Junior groeien! Medio oktober zal het Verzetsmuseum Junior officieel worden geopend.
d.d. 28 maart 2013; download als pdf.

STAAKT!! Voorstelling over Februaristaking voor eerst te zien in Verzetsmuseum Amsterdam
STAAKT!! is een theatrale vertelling  over de Februaristaking, geschreven door de jonge theatermakers van Barbaren & Co. Op zondag 24 februari speelt Barbaren & Co de voorstelling voor het eerst in het Verzetsmuseum Amsterdam. De voorstelling is gebaseerd op authentieke verslagen en getuigenissen over de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de staking en de staking zelf. In woord, beeld en met muziek biedt STAAKT!! een hedendaags perspectief op het hoe en waarom van de Februaristaking.
d.d. 21 januari 2013; download als pdf.

HUMAN RIGHTS AND TRANSITIONAL JUSTICE IN TUNISIA. One step forward, two steps back?    
Winnares Geuzenpenning 2013, Radhia Nasraoui, spreekt in Verzetsmuseum Amsterdam over Transitional Justice in Tunesië.
De Tunesische advocate Radhia Nasraoui,is mensenrechtenadvocate en komt al decennia lang op voor politiek gedetineerden   . 
Sprekers, naast Nasraoui:
• Benedicte Goderiaux, verantwoordelijk voor het onderzoek van Amnesty International in Tunesië.
• Maaike Voorhoeve, research fellow aan het Islamic Legal Studies Program van Harvard Law School, waar zij het Tunesische discours rond de rol van religie in de nieuwe grondwet onderzoekt.
• Erik Schumacher, historicus en werkzaam op het NIOD Centrum voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, zal spreken over transitional justice in Nederland na 1945.
• Heikelien Verrijn Stuart treedt op als voorzitter en leidt ook het slotgesprek met Nasraoui en de overige gasten. Verrijn Stuart is jurist en rechtsfilosoof.
d.d. 14 januari 2013; download als pdf.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor