Johannes (Jo) Kapteyn

 
Giessendam, 24 januari 1908 – Dachau, 8 augustus 1942
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gevangenissen en kampen: 
  • Huis van Bewaring, Groningen (26 februari 1942), 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (10 april 1942), 
  • Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (11/12 april 1942), 
  • Strafgevangenis ‘Oranjehotel’ Scheveningen (28 april 1942), 
  • Gevangenis Kleef (16 mei 1942), 
  • Concentratiekamp Dachau (19 juni 1942). 
  • In Dachau omgekomen op 8 augustus 1942.
Dachau-nummer: 30493
 
Jo Kapteyn was gereformeerd predikant. Hij waarschuwde in de kerk en christelijke organisaties tegen het nazisme en bad publiekelijk voor de terugkeer van de naar Engeland uitgeweken Koningin Wilhelmina. Hij werd opgepakt op 26 februari 1942. 
 
Weigering
Jo’s Duitse ondervragers eisten dat hij nooit meer publiekelijk voor de terugkeer van de Koningin zou bidden. Dan zou hij vrij komen. Jo weigerde dat te beloven. Hij aanvaardde de gevolgen hiervan in de vaste overtuiging dat God voor hem zorgde.
 
Alleen de envelop
In Dachau moest Jo zwaar grondwerk verrichten. Hij werd afgebeuld en had ernstige wonden aan zijn handen en voeten. Hij hunkerde naar een bericht van zijn vrouw Thelma, maar toen zij een brief had gestuurd mocht hij die niet lezen. Hij kreeg alleen de envelop. Jo verdroeg deze kwellingen door zijn geloof in God. Ook kreeg hij veel steun van de katholieke geestelijke Titus Brandsma, met wie hij bevriend was geraakt in kamp Amersfoort.
 
Door de slechte behandeling raakte Jo volkomen uitgeput. Op 5 augustus 1942 werd hij opgenomen in de ziekenbarak waar hij drie dagen later overleed.  
 

Bijbel

Jo heeft in de gevangenis in Kleef voorin zijn bijbel een stuk geschreven uit de Catechismus, een gereformeerde geloofsbelijdenis. Het is het antwoord op de vraag: ‘Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?’ Jo putte kracht uit deze tekst. Zijn sterke geloof hielp hem de ontberingen te dragen. 

Trouwringen

In de gevangenis in Kleef schreef Jo aan zijn vrouw Thelma: ‘(…) ik word verteerd van verlangen naar jou en de kinderen (…).’ Na Jo’s dood kreeg Thelma zijn trouwring thuisgestuurd. Zij liet deze solderen aan de hare. In de ringen staan hun namen en trouwdatum gegrafeerd (Teus is Thelma’s officiële naam). Thelma droeg de ringen de rest van haar leven.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor