Koninkrijk der Nederlanden
Nederland, Nederlands-Indië (de Oost), Suriname, de Antillen en Aruba (de West)
Nederland
Het Nederlandse verzet tegen de bezetting door nazi-Duitsland van 1940 tot 1945. Het begint met een introductie over Nederland in de jaren dertig. Op verschillende plaatsen komen de dilemma's aan de orde waarmee mensen in bezettingstijd werden geconfronteerd. In hoeverre moest men zich aanpassen en durfde men zich te verzetten? Dilemma's en motieven worden met persoonlijke voorbeelden geïllustreerd. Lees meer.
Nederlands-Indië
Japan – de bondgenoot van Duitsland – bezet tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Dit onderdeel vertelt chronologisch het verhaal van het vooroorlogse Indië, de bezetting door Japan, het verzet, en de periode tot de onafhankelijkheid. Verschillende groepen inwoners komen aan het woord om zo de bezetting vanuit verschillende perspectieven te belichten. Lees meer.
Suriname, Antillen en Aruba
Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba blijven de enige vrije Nederlandse grondgebieden. Toch krijgen ook deze koloniën in 'de West' met de oorlog te maken. De bauxietmijnen in Suriname en de olieraffinaderijen op Curaçao en Aruba worden voor de oorlogvoering van groot belang. Suriname, de Antillen en Aruba krijgen een belangrijke plaats in de wereldpolitiek. De welvaart neemt toe. Dit versterkt ook het streven naar zelfstandigheid. Lees meer.