Droppen en droppings

Droppen: in 1940-1945 aan het Engels ontleend werkwoord, van 'to drop': laten vallen, afwerpen uit een vliegtuig. Geallieerde vliegtuigen hebben boven Nederland veel 'droppings' uitgevoerd. Er waren vijf soorten droppings: droppings van paratroepen, droppings van geheim agenten, wapendroppings, droppings van pamfletten en nieuwsbladen, en voedseldroppings. Van bommen werd meestal niet gezegd dat ze gedropt werden.

1) Droppings van luchtlandingstroepen (parachutetroepen, paratroepen). In september 1944 waren er omvangrijke luchtlandingen van geallieerde troepen boven het oosten van Nederland, in de reeks van offensieven die de bevrijding inluidden.

2) Droppings van geheim agenten. In de loop van de oorlog is een aantal geheime agenten boven bezet gebied gedropt. Het waren Nederlanders die Engeland hadden weten te bereiken en die nu bij nacht naar bezet gebied werden teruggevlogen. Ze hadden opdracht zich in verbinding te stellen met verzetsmensen, een spionagenetwerk op te bouwen, zendcontact te onderhouden met Engeland. Zend- en ontvangstapparatuur werd eveneens gedropt.

3) Wapendroppings. Gewapende verzetsgroepen hadden voortdurend tekort aan wapens. Dat tekort werd alleen maar groter na de oprichting van de Binnenlandse Strijdkrachten (de BS, september 1944), een soort leger dat alle gewapende verzetsgroepen moest omvatten.
Speciaal voor de BS werd een serie wapenzendingen georganiseerd. Het doorgaan van zo'n zending werd bevestigd via Radio Oranje, door middel van codeberichtjes tussen het gewone programma door. De betrokken verzetsmensen wisten dan dat ze in actie moesten komen om de 'drop' in veiligheid te brengen. De droppings vonden plaats boven afgelegen plattelandsgebieden (in die tijd waren er in Nederland nog van zulke gebieden).

4) Droppings van materiaal met de boodschap 'houd moed', luchtpamfletten, nieuwsbladen. In 1941 kwamen tijdens een actie van de Royal Air Force (RAF) theebuiltjes uit de lucht vallen, echte thee uit Nederlands-Indië. (Begin 1942 werd Nederlands-Indië door Japan bezet, droppings van thee waren toen verder niet te verwachten.) Vanaf april 1942 dwarrelde het maandblad De Wervelwind neer. Vanaf mei 1943 dropten geallieerde vliegtuigen op gezette tijden het fraaie nieuwsblad De Vliegende Hollander ('verspreid door de RAF op weg naar Duitsland').

5) Voedseldroppings. Kort voor de bevrijding gaven zowel de Duitse als de geallieerde autoriteiten toestemming voor voedselhulp aan hongerend Nederland: internationale hulp door middel van een serie voedseldroppings. Op zondag 29 april 1945 voerden Britse em Amerikaanse bommenwerpers de eerste droppings uit.
Er werd toen 600 ton aan levensmiddelenpakketten uitgeworpen. Die pakketten bevatten onder meer vlees in blik, chocolade, margarine, meel, suiker, biscuits. De uitgehongerde bewoners van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam begroetten de vliegtuigen met wild enthousiasme. De meeste levensmiddelen konden pas na de bevrijding worden gedistribueerd.

Zweeds wittebrood
De geschiedenis van de voedseldroppings wordt overigens nogal eens verward met die van het befaamde Zweedse wittebrood, midden in de Hongerwinter. Het meel voor dat brood was onder de vlag van het Zweedse Rode Kruis aangevoerd uit Zweden. Dat ging met kustvaarders, die in de haven van Delfzijl werden gelost. De bakkers in de hongerende steden maakten er de - volgens velen - heerlijk smakende Zweedse wittebroden van.

De eerste uitdelingen van de broden, en de bijbehorende Zweedse margarine, vonden plaats op 27 februari 1945. Na de oorlog raakte bij veel mensen de herinnering aan de voedseldroppings vermengd met de herinnering aan het Zweedse wittebrood. Het kon niet anders of dat brood was als manna uit de hemel neer komen dalen.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor