Luchtaanvallen

Aanvallen door vliegtuigen, waarbij gebruikt gemaakt wordt van boordwapens en van bommen. In de Tweede Wereldoorlog dagelijkse praktijk, zowel tegen militaire doelen als burgerdoelen.

Luftwaffe
In Hitlers oorlog tegen Nederland, 10-15 mei 1940, speelde de Luftwaffe (de Duitse luchtmacht) een belangrijke rol. Op 14 mei lieten Duitse toestellen hun bommen op het centrum van Rotterdam vallen. De binnenstad ging in vlammen op. Er waren bijna 900 doden.

Nederland staakte de strijd, om meer bombardementen op steden te voorkomen. Alleen de Nederlandse troepen in Zeeland hielden nog stand, samen met Franse en Frans-Marokkaanse troepen. Een Duits bombardement op Middelburg maakte ook aan die strijd een einde (17 mei 1940).

Geallieerde missers
Voor de geallieerden was Nederland voortaan vijandelijk gebied, en tegelijk 'vriendelijk' gebied. De Nederlanders waren immers bondgenoten. Het was zaak de Duitse bezetter te treffen, en daarbij de Nederlanders te sparen. Maar missers waren niet te voorkomen. Ook neerstortende vliegtuigen waren geen zeldzaamheid.

Amsterdam werd herhaaldelijk door misplaatste bommen getroffen, evenals de omgeving van Schiphol. Bij aanvallen van de Royal Air Force op de Rotterdamse haven werden per ongeluk aangrenzende woonwijken getroffen (oktober 1941).

In maart 1945 werd het Haagse Bezuidenhoutkwartier grotendeels verwoest. Dat gebeurde bij een geallieerde poging om een lanceerbasis van V-2's uit te schakelen. (Die V-2 was een supersonische raket met springlading, een uitvinding van Wernher von Braun. De V staat voor 'Vergeltungswaffe', vergeldingswapen.)

Verdwaalde geallieerde piloten zagen soms Nederlandse steden aan voor Duitse steden - Duitsland werd vanaf 1943 systematisch gebombardeerd. Zo werden getroffen: Enschede (twee keer), Nijmegen, Arhem, Hengelo (twee keer). De nazi-propaganda probeerde er munt uit te slaan.

Vanwege de luchtoorlog was Nederland 's nachts verduisterd. Verlichte steden konden dienen als oriëntatiepunten voor de geallieerde vliegtuigen. Iedere burger had daarom de plicht zijn vensters af te schermen. Naleving van die plicht werd gecontroleerd door de Luchtbeschermingsdienst, een soort burgerwacht, die nachtelijke patrouilles uitvoerde.

Slag om Engeland
De beslissende luchtoorlog van WO II (in Europa) was de Slag om Engeland, de 'Battle of Britain'. Duitsland had in mei-juni 1940 een snelle overwinning op Frankrijk behaald. Hitler meende dat Engeland nu wel vrede met hem zou willen sluiten. Dat bleek niet hjet geval. Vervolgens stuurde Hitler de Luftwaffe op Engeland af, met de opdracht om de Britse luchtafweer en de Royal Air Force (RAF) te vernietigen. Daarna zou hij Engeland gaan veroveren.

Maar Engeland bleef overeind, ondanks het aanvankelijke overwicht van de Luftwaffe. De RAF deed zelfs een tegenaanval op Duitsland. De Luftwaffe begon daarna Britse steden te bombarderen. Londen werd keer op keer zwaar getroffen. Na het Duitse bombardement op de Engelse stad Coventry (in de nacht van 14 op 15 november 1940) beet Hitler de Engelsen toe: Wij zullen jullie coventrieren!

In mei 1941 had Engeland de slag gewonnen. Toch volgden er in 1944-1945 weer nieuwe aanvallen. Londen werd bestookt met de V-1 (een vliegende bom met straalaandrijving), later met de supersonische V-2. Militaire betekenis hadden die wapens niet. Wel maakten ze veel burgerslachtoffers. De Britten en Amerikanen zetten hun massale bombardementen op Duitsland voort, zelfs overdag.

Steden verwoest door bommen
In de Tweede Wereldoorlog zijn zeer veel steden door bombardementen geheel of gedeeltijk verwoest: Warschau, Rotterdam, Coventry, Londen, Belgrado, Berlijn, Keulen, Hamburg, Neurenberg, Dresden, Tokio, enzovoort.

De eerste stad die op deze manier werd weggevaagd was de oude Baskische stad Guernica, op 27 april 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Nazi-minister Hermann Goering liet hier het Condor-legioen, onderdeel van de Duitse Luftwaffe (luchtmacht), ervaring opdoen. Bij dit terreurbombardement verloren ongeveer duizend inwoners van Guernica het leven.

Zie ook: geschiedenis dossiers.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor