Luchtaanvallen

Aanvallen door vliegtuigen, waarbij gebruikt gemaakt wordt van boordwapens en van bommen. In de Tweede Wereldoorlog dagelijkse praktijk, zowel tegen militaire doelen als burgerdoelen.

Luftwaffe
In Hitlers oorlog tegen Nederland, 10-15 mei 1940, speelde de Luftwaffe (de Duitse luchtmacht) een belangrijke rol. Op 14 mei lieten Duitse toestellen hun bommen op het centrum van Rotterdam vallen. De binnenstad ging in vlammen op. Er waren bijna 900 doden.

Nederland staakte de strijd, om meer bombardementen op steden te voorkomen. Alleen de Nederlandse troepen in Zeeland hielden nog stand, samen met Franse en Frans-Marokkaanse troepen. Een Duits bombardement op Middelburg maakte ook aan die strijd een einde (17 mei 1940).

Geallieerde missers
Voor de geallieerden was Nederland voortaan vijandelijk gebied, en tegelijk 'vriendelijk' gebied. De Nederlanders waren immers bondgenoten. Het was zaak de Duitse bezetter te treffen, en daarbij de Nederlanders te sparen. Maar missers waren niet te voorkomen. Ook neerstortende vliegtuigen waren geen zeldzaamheid.

Amsterdam werd herhaaldelijk door misplaatste bommen getroffen, evenals de omgeving van Schiphol. Bij aanvallen van de Royal Air Force op de Rotterdamse haven werden per ongeluk aangrenzende woonwijken getroffen (oktober 1941).

In maart 1945 werd het Haagse Bezuidenhoutkwartier grotendeels verwoest. Dat gebeurde bij een geallieerde poging om een lanceerbasis van V-2's uit te schakelen. (Die V-2 was een supersonische raket met springlading, een uitvinding van Wernher von Braun. De V staat voor 'Vergeltungswaffe', vergeldingswapen.)

Verdwaalde geallieerde piloten zagen soms Nederlandse steden aan voor Duitse steden - Duitsland werd vanaf 1943 systematisch gebombardeerd. Zo werden getroffen: Enschede (twee keer), Nijmegen, Arhem, Hengelo (twee keer). De nazi-propaganda probeerde er munt uit te slaan.

Vanwege de luchtoorlog was Nederland 's nachts verduisterd. Verlichte steden konden dienen als oriëntatiepunten voor de geallieerde vliegtuigen. Iedere burger had daarom de plicht zijn vensters af te schermen. Naleving van die plicht werd gecontroleerd door de Luchtbeschermingsdienst, een soort burgerwacht, die nachtelijke patrouilles uitvoerde.

Slag om Engeland
De beslissende luchtoorlog van WO II (in Europa) was de Slag om Engeland, de 'Battle of Britain'. Duitsland had in mei-juni 1940 een snelle overwinning op Frankrijk behaald. Hitler meende dat Engeland nu wel vrede met hem zou willen sluiten. Dat bleek niet hjet geval. Vervolgens stuurde Hitler de Luftwaffe op Engeland af, met de opdracht om de Britse luchtafweer en de Royal Air Force (RAF) te vernietigen. Daarna zou hij Engeland gaan veroveren.

Maar Engeland bleef overeind, ondanks het aanvankelijke overwicht van de Luftwaffe. De RAF deed zelfs een tegenaanval op Duitsland. De Luftwaffe begon daarna Britse steden te bombarderen. Londen werd keer op keer zwaar getroffen. Na het Duitse bombardement op de Engelse stad Coventry (in de nacht van 14 op 15 november 1940) beet Hitler de Engelsen toe: Wij zullen jullie coventrieren!

In mei 1941 had Engeland de slag gewonnen. Toch volgden er in 1944-1945 weer nieuwe aanvallen. Londen werd bestookt met de V-1 (een vliegende bom met straalaandrijving), later met de supersonische V-2. Militaire betekenis hadden die wapens niet. Wel maakten ze veel burgerslachtoffers. De Britten en Amerikanen zetten hun massale bombardementen op Duitsland voort, zelfs overdag.

Steden verwoest door bommen
In de Tweede Wereldoorlog zijn zeer veel steden door bombardementen geheel of gedeeltijk verwoest: Warschau, Rotterdam, Coventry, Londen, Belgrado, Berlijn, Keulen, Hamburg, Neurenberg, Dresden, Tokio, enzovoort.

De eerste stad die op deze manier werd weggevaagd was de oude Baskische stad Guernica, op 27 april 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Nazi-minister Hermann Goering liet hier het Condor-legioen, onderdeel van de Duitse Luftwaffe (luchtmacht), ervaring opdoen. Bij dit terreurbombardement verloren ongeveer duizend inwoners van Guernica het leven.

Zie ook: geschiedenis dossiers.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor