Nederlands-Indië en Indonesië, beknopte literatuurlijst

Over Nederlands-Indië en Indonesië in 1942-1950, de periode van de de Japanse bezetting 1942-1945 en de daarna volgende dekolonisatie, is zeer veel geschreven. Hier volgt een zeer beknopte keuze uit al die boeken:

1) Het verhaal van Bep Stenger, opgetekend door Nadet Somers: 'Verzet in Nederlands-Indië. Het levensverhaal van Bep Stenger'. Uitgave van de Walburg Pers (Zutphen) en het Verzetsmuseum Amsterdam, 1999.

2) 'Aspecten van het Indische verzet: Verzet in Nederlands-Indië tegen de Japanse bezetting 1942-1943', door B.R. Immerzeel, F. van Esch en anderen. Sdu, Den Haag 1993.

3) Een overvloed aan gegevens over de Japanse kampen biedt de fraai uitgevoerde 'Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands-Indië 1942-1945', door J. van Dulm, W.J. Krijgsveld en anderen. Asia Maior, Purmerend, tweede druk, 2001.
In 2002 verscheen bovendien: 'Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands-Indië 1942-1945 deel II' (Supplement), onder redactie van J. van Dulm, W.J. Krijgsveld e.a. Dit deel bevat een afzonderlijk hoofdstuk over de internering van krijgsgevangenen en burgers op Borneo, geschreven door E. Braches.

4) Een studie over de dekolonisatie van Indonesië: 'Afscheid van Indië, De val van het Nederlandse imperium in Azië', door H.W. van den Doel. Uitgave van Prometheus, Amsterdam, tweede druk, 2001.

5) Over de eerste president van de Republiek Indonesië: 'Soekarno. Nederlands onderdaan. Een biografie 1901-1950', door Lambert Giebels. Uitgave van Bert Bakker, Amsterdam, 1999 (eerste van twee delen. Deel twee is getiteld 'Soekarno. President, 1950-1970').

6) Over heimwee, herinneringen en een aantal onaangename waarheden: 'Het Oostindisch kampsyndroom (Anathema's 6)', door Rudy Kousbroek. Uitgave van Meulenhoff, Amsterdam, vierde - uitgebreide - druk, 1995.

7) Foto- en tekstboek: 'Beelden van de Japanse bezetting van Indonesië. Persoonlijke getuigenissen en publieke beeldvorming in Indonesië, Japan en Nederland', onder redactie van Remco Raben. Uitgave van Waanders Uitgeverij Zwolle en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, 1999.

8) Een studie over de vele egodocumenten - dagboeken, memoires - over de Japanse kampen in het bezette Nederlands-Indië: 'Achter het kawat was Nederland. Indische oorlogservaringen en -herinneringen 1942-1995', door Esther Captain. Uitgave van Kok Kampen, 2002


Online
Ronald Gase, 'Beel in Batavia' (ook in zijn geheel online in Word)

In 2005, exact 60 jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië, verschijnt 'Indonesia merdeka. 1949: het laatste jaar van de Indonesische vrijheidsstrijd'.

In dit boek worden de belangrijkste gebeurtenissen vanaf het begin van de Tweede Politionele Actie in de nacht van 18 op 19 december 1948 tot en met de soevereiniteitsoverdracht op 27 december 1949 zo zorgvuldig mogelijk beschreven en geanalyseerd. Op deze wijze ontstaat uiteindelijk een compleet vervolg op Beel in Batavia.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor