Nederland in de jaren dertig

Conservatief en verzuild
Nederland in de jaren dertig is een conservatief en burgerlijk land. De samenleving is opgedeeld in verschillende bevolkingsgroepen op basis van politieke of religieuze overtuiging.

Iedere groep heeft eigen kranten, (sport)verenigingen, vakbonden en zelfs scholen. Deze verdeling van de samenleving wordt 'verzuiling' genoemd.

Stabiel, democratisch en gezagsgetrouw
Ondanks de verdeling in verschillende 'zuilen' is Nederland een stabiel democratisch land waar een groot respect is voor orde en gezag. De vader in het gezin, de schoolmeester voor de klas, de baas op het werk, de burgemees­ter van de stad: er zijn veel gezagsdra­gers in vooroorlogs Nederland, en er wordt met eerbied naar ze opgekeken.

Daarnaast was er ondanks de verdeling in 'zuilen' een duidelijk nationaal gevoel. Het Koninklijk Huis, een roemrijke geschiedenis, het bezit van de koloniën en de historische strijd tegen het water zorgen voor een gevoel van nationale verbondenheid. Men ontleent nationale trots aan symbolen die boven de politiek staan: de KLM, de Zuiderzee­ werken, het Concertgebouw, het Nederlandse voetbalelftal.

Economische crisis
Toch zijn de jaren dertig moeilijke jaren voor Nederland. Er zijn grote verschillen tussen arm en rijk en Nederland wordt gedurende de hele jaren dertig geteisterd door een economische crisis. 500.000 werklozen leiden een minimum bestaan op de rand van de honger.

Democratie bedreigd
Daarnaast is er sprake van een gespannen internationale situatie. Door de opkomst van niet-democratische regimes, fascisme in Italië, communisme in de Sovjet-Unie, nationaal-socialisme in Duitsland, falangisme in Spanje, is er een antidemocratische trend in Europa.

Veel mensen in Europa vragen zich af of democratie wel werkt in deze economisch moeilijke tijd. Men spreekt wel van 'de crisis der democratie'. Democratie wordt bijna zeldzaam in Europa.

Oorlogsdreiging en neutraliteit
In de tweede helft van de jaren dertig is er een toenemende oorlogsdreiging. Ook in Nederland leeft het besef van het gevaar van een grote Europese oorlog. Toch denkt men in Nederland dat het wel los zal lopen. Nederland is een neutraal land en er is geloof dat men, net als in de Eerste Wereldoorlog, buiten schot zal blijven. En men heeft vertrouwen in het leger dat na 1900 nauwelijks is gemoderniseerd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor