Economie

'We kregen eind 1940 een opdracht van de Kriegsmarine. Omdat de regering geen duidelijke instructies had gegeven, besloten we om het belang van de bedrijfsvoortzetting voorop te plaatsen.'
 
'We deden als arbeiders wel langzaam aan. Maar dat mocht niet opvallen. De directie dreigde dat we in geval van sabotage voor de arbeidsinzet naar Duitsland zouden worden gestuurd.'
 
'Ik had er geen moeite mee om voor de Duitsers te werken. Ik moest toch eten.'
 
Geen opdrachten met militair doel 
Vanaf mei 1940 is handel over zee onmogelijk. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt afhankelijk van Duitse handelscontacten. De Nederlandse regering had instructies achtergelaten om Duitse opdrachten met een militair doel te weigeren.
 
Maar wanneer is daar sprake van? De meeste ondernemers nemen het niet zo nauw. Men moet toch de arbeiders aan het werk houden en voorkomen dat de bedrijfsleiding in Duitse handen komt. In 1941 is ruim een kwart, later vrijwel de gehele industriële productie voor Duitsland bestemt. De productie neemt bovendien gestaag af doordat de Duitsers grondstoffen in beslag nemen.
 
Metaal voor wapens 
Voor hun wapenindustrie zijn vooral veel metalen nodig. Kerkklokken worden gevorderd; muntgeld wordt vervangen door papiergeld en de bevolking moet metalen gebruiksvoorwerpen inleveren. Sieraden, bonbonschalen, ketels; alles komt in aanmerking. Maar bijna niemand levert iets in.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor