Inlevering radio’s

Direct na de April/meistakingen moet iedereen zijn radiotoestel inleveren. Het is gebleken dat de Nederlanders niet openstaan voor de nationaal-socialistische propaganda. De Duitsers zijn bang dat Engelse radiozenders instructies zullen geven bij een geallieerde invasie.

Onder dreiging van zware straffen wordt bijna 80% van de radio’s ingeleverd. Duizenden radio’s verdwijnen onder vloeren of achterin kasten.

En er worden allerlei eenvoudige radio-ontvangertjes in elkaar geknutseld om clandestien naar de uitzendingen te blijven luisteren. Binnen een jaar verschijnen bovendien 150 nieuwe illegale bladen, waarin het radionieuws wordt verspreid.

Kristalontvangers voor voedsel
Theo Ibo is een handige jongen. Als de radio's moeten worden ingeleverd, maakt hij een 'kristalontvanger'. Het is een heel eenvoudig, gemakkelijk te verstoppen toestelletje, en je kunt er Radio Oranje mee ontvangen. Kristalontvangers zijn zeer gewild. Theo gaat er meer maken.

Als in Amsterdam honger de kop opsteekt, trekt vader Ibo naar boeren in de omgeving om de ontvangers te ruilen voor voedsel. Theo en zijn vader luisteren zelf iedere avond naar Radio Oranje. De andere gezinsleden hebben daar het geduld niet voor. Zij horen het nieuws wel van Theo.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor