maart 1941 – april 1943: de Duitse opmars stagneert

In juni 1941 vallen de Duitsers de Sovjet Unie binnen. In december 1941 verklaren ze de oorlog aan de Verenigde Staten. Engeland krijgt er daardoor twee machtige bondgenoten bij. In West-Europa wordt niet meer gevochten.

Duitsland verliest terrein
De strijd in Noord-Afrika verloopt wisselend, maar eindigt met een Duitse nederlaag in september 1942. In Rusland wordt de Duitse opmars in januari 1943 bij Stalingrad gestuit na zes maanden zware gevechten met meer dan anderhalf miljoen doden. Duitsland verliest terrein.

Nazificering
In Nederland wordt het persoonsbewijs wordt ingevoerd. De bezetters blijven verwoede pogingen doen om Nederland tot een nationaal-socialistische ‘volksgemeenschap’ om te vormen. De propaganda wordt opgevoerd.

Steeds meer Nederlandse instellingen worden onder nationaal-socialistische leiding gebracht en de bezetter probeert het onderwijs, de kerken, en de vakbonden onder nationaal-socialistische invloed te brengen. Ook de cultuur en het uitgaansleven worden ‘genazificeerd’. Maar het lukt de bezetters niet om de Nederlanders voor zich te winnen.

Schaarste
Door de oorlog neemt in Nederland de schaarste toe. Invoer over zee is onmogelijk en veel goederen worden naar Duitsland afgevoerd. Steeds meer producten worden verdeeld via een distributiesysteem; ze komen ‘op de bon’. Niet alleen voedsel maar bijvoorbeeld ook brandstof en benzine worden schaars. De zwarte handel neemt toe.

Jodenvervolging
Ondertussen gaat de vervolging van de Nederlandse joden verder. Zij worden stap voor stap geïsoleerd van de rest van de bevolking. Vanaf mei 1942 moeten ze een jodenster op hun kleding dragen en in juli begint de deportatie. Dit wekt afschuw, al durven weinig mensen zich er actief tegen te verzetten.

Invasie
Nederland wacht met spanning op een geallieerde invasie. Ter verdediging bouwen de Duitsers vanaf december 1941 verdedigingswerken langs de kust van het noorden van Noorwegen tot de Pyreneeën: de Atlantik-Wall. De hele Nederlandse kuststrook wordt hiervoor vanaf mei 1942 ontruimd.

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor