maart 1941 – april 1943: de Duitse opmars stagneert

In juni 1941 vallen de Duitsers de Sovjet Unie binnen. In december 1941 verklaren ze de oorlog aan de Verenigde Staten. Engeland krijgt er daardoor twee machtige bondgenoten bij. In West-Europa wordt niet meer gevochten.

Duitsland verliest terrein
De strijd in Noord-Afrika verloopt wisselend, maar eindigt met een Duitse nederlaag in september 1942. In Rusland wordt de Duitse opmars in januari 1943 bij Stalingrad gestuit na zes maanden zware gevechten met meer dan anderhalf miljoen doden. Duitsland verliest terrein.

Nazificering
In Nederland wordt het persoonsbewijs wordt ingevoerd. De bezetters blijven verwoede pogingen doen om Nederland tot een nationaal-socialistische ‘volksgemeenschap’ om te vormen. De propaganda wordt opgevoerd.

Steeds meer Nederlandse instellingen worden onder nationaal-socialistische leiding gebracht en de bezetter probeert het onderwijs, de kerken, en de vakbonden onder nationaal-socialistische invloed te brengen. Ook de cultuur en het uitgaansleven worden ‘genazificeerd’. Maar het lukt de bezetters niet om de Nederlanders voor zich te winnen.

Schaarste
Door de oorlog neemt in Nederland de schaarste toe. Invoer over zee is onmogelijk en veel goederen worden naar Duitsland afgevoerd. Steeds meer producten worden verdeeld via een distributiesysteem; ze komen ‘op de bon’. Niet alleen voedsel maar bijvoorbeeld ook brandstof en benzine worden schaars. De zwarte handel neemt toe.

Jodenvervolging
Ondertussen gaat de vervolging van de Nederlandse joden verder. Zij worden stap voor stap geïsoleerd van de rest van de bevolking. Vanaf mei 1942 moeten ze een jodenster op hun kleding dragen en in juli begint de deportatie. Dit wekt afschuw, al durven weinig mensen zich er actief tegen te verzetten.

Invasie
Nederland wacht met spanning op een geallieerde invasie. Ter verdediging bouwen de Duitsers vanaf december 1941 verdedigingswerken langs de kust van het noorden van Noorwegen tot de Pyreneeën: de Atlantik-Wall. De hele Nederlandse kuststrook wordt hiervoor vanaf mei 1942 ontruimd.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor