juni 1944 – mei 1945: De Duitsers teruggedreven

Op 6 juni 1944 begint eindelijk de langverwachte invasie. Amerikaanse en Britse troepen komen in Normandië aan land. Op 4 augustus bereiken ze Parijs, op 3 september Brussel. Geruchten over de bevrijding veroorzaken opwinding op Dolle Dinsdag.

Zuid-Nederland wordt bevrijd, maar na mislukte luchtlandingen bij Arnhem stuit de geallieerde opmars bij de Rijn. De Spoorwegstaking belemmert al het transport en 30.000 man spoorwegpersoneel duikt onder. Het grootste deel van Nederland moet nog tot mei 1945 op de bevrijding wachten, tijdens de hongerwinter. Vooral in de grote steden in het westen van het land sterven veel mensen van honger en kou.

Ondanks de moeilijke omstandigheden groeit het verzet in deze laatste fase van de oorlog. De bezetters reageren met terreur en represailles. Ze geven wel toestemming voor voedselhulp aan de hongerende provincies.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide