Dolle Dinsdag

Na de bevrijding van Antwerpen op dinsdag 5 september 1944 zenden de BBC en Radio Oranje optimistische berichten uit. Dan zijn er plotseling geruchten over de aantocht van de geallieerden.

De bevolking maakt zich op om de bevrijders te verwelkomen. Sommige illegale kranten brengen een bevrijdingsnummer uit. De Duitsers grijpen niet in. Veel Duitse soldaten slaan zelfs op de vlucht. Met speciale treinen vertrekken 60.000 NSB’ers hals over kop naar Duitsland. Op 6 september blijkt alles een vergissing.

De Gil
In het 14e en laatste nummer van De Gil, dat op 15 september 1944 verschijnt, introduceert Willem van den Hout, de benaming 'Dolle Dinsdag'. Op 15 september kopt dit door de bezetter gefinancierde propagandablaadje naar aanleiding van 5 september: 'Generale repetitie - Dure les van dollen dinsdag'. Maar op 15 september 1944 wordt Maastricht als eerste Nederlandse stad bevrijd!

De Gil is een satirisch blad dat de indruk wekt dat het een illegaal blad is, maar dat in feite een nationaal-socialistische propagandablad gestimuleerd door het Propagandaministerie in Den Haag.

Willem van den Hout (alias Willem W. Waterman) is vanaf nummer 4 de bekendste Gil-medewerker die ervoor zorgt dat de propaganda in De Gil subtieler dan voorheen wordt verwerkt: de opmaak ziet er meer Amerikaans uit en er komt een rubriek met recensies van verboden jazzplaatjes en –artiesten. Voor de argeloze koper is het daardoor niet echt duidelijk dat het om een propagandablad gaat.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor