De Spoorwegstaking

'Op Tweede Pinksterdag 1944 zat ik op de locomotief en ik zag die vliegtuigen duiken. Ik ben in de greppel gaan liggen - de kogels vlogen om me heen. Treinen werden toen steeds vaker beschoten, het was echt onveilig op het laatst. Daarom waren we opgelucht toen de staking begon. En we dachten dat de oorlog nu wel snel voorbij zou zijn, maar dat duurde nog een hele winter. Ik ben ondergedoken in Hakvoort. Ik sliep op een brits met wat stro en ik had een klein kacheltje om te stoken.'
Joop Nekkers, leerling-machinist, Zutphen

Spoorwegstaking succes
De Nederlandse regering in Londen roept in september 1944 op tot een spoorwegstaking. Het Duitse troepentransport moet worden lamgelegd omdat de geallieerden luchtlandingen willen uitvoeren bij Arnhem. De verwachting is dat na een paar weken de bevrijding zal volgen.

De Spoorwegstaking is een succes: 30.000 man spoorwegpersoneel duikt onder, met financiële steun vanuit Londen. Toch valt het resultaat van de staking tegen. De Duitsers gebruiken eigen treinen voor hun troepenvervoer.

Operatie Market Garden mislukt
Met de Operatie Market Garden (17-25 september 1944), is het menens. Luchtlandingstroepen (Amerikanen, Britten, Australiërs, Polen) worden bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven gedropt. Ze moeten de bruggen over de grote rivieren te veroveren. Als dat lukt hebben de geallieerden ruim baan, en zal Nederland nog voor de kerst vrij zijn.

Maar de Duitsers bieden heftig tegenstand. Market Garden blijkt 'a bridge too far'. De Slag om Arnhem, gevolg van Market Garden, wordt door de geallieerden verloren. Wel wordt Eindhoven bevrijd, door de Amerikanen. Los van Market Garden wordt Maastricht op 14 september 1944.

Propaganda
In de Duitse propaganda wordt er op gehamerd dat de staking alleen negatieve gevolgen heeft voor de voedselvoorziening van de Nederlandse burgers. Voortzetting van de Spoorwegstaking wordt voor het verzet een prestigekwestie. De staking duurt voort tot de bevrijding.

'Natuurlijk stonden we achter de Spoorwegstaking, maar we vonden wel dat ze te laat staakten. Op 4 en 5 september hebben de Duitsers alle gevangenen uit kamp Vught nog met de trein afgevoerd. Wij dachten: "Verdorie, waarom hebben ze toen niet gestaakt". Voor het verzet was de staking lastig. We hadden vergaderingen met alle provinciaal leiders in Amsterdam, maar na de Spoorwegstaking konden het noorden en het oosten van het land die niet meer bijwonen. Ik zat in Utrecht en kon wel op de fiets.' Henk Das, provinciaal leider Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers, Utrecht

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor