Terreur en represailles

In de zomer van 1944 bepaalt Hitler dat verzet voortaan alleen nog met terreur zal worden bestreden. Wie bij zijn arrestatie gewapend is kan zonder proces worden doodgeschoten.

Todeskandidaten
Deze Todeskandidaten worden gevangen gehouden tot er een verzetsactie is gepleegd. Dan worden ze als represaille in het openbaar gefusilleerd. Omstanders moeten toekijken. De lichamen blijven liggen als afschrikwekkend voorbeeld.

Putten en Rauter
Ook onschuldige burgers worden het slachtoffer van Duitse vergeldingsacties. Na een aanslag op een Duitse auto bij het Veluwse dorp Putten wordt op 1 oktober 1944 de gehele mannelijke bevolking van Putten naar een concentratiekamp afgevoerd.

In maart 1945 bereikt de terreur een hoogtepunt. Dan worden meer dan 200 verzetsmensen gefusilleerd na een aanslag op de SS-und Polizeiführer Rauter.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor