Verzet in de laatste fase

Illegale verbindingen
In de laatste oorlogswinter groeit het verzet tegen de verdrukking in. De Spoorwegstaking maakt vervoer per trein onmogelijk. Er worden daarom fietskoeriersdiensten opgezet. Ook de telefoon gaat een belangrijke rol spelen bij de illegale contacten. Technici van de PTT leggen verbindingen aan buiten het normale telefoonnetwerk om.

Financiering verzet
Voor het verzet en voor de tienduizenden onderduikers is veel geld nodig. In 1943 had de jonge bankier Walraven van Hall het Nationaal Steunfonds (NSF) opgezet. In 1944 krijgt hij een garantie van de regering in Londen om grote leningen af te sluiten bij banken en bedrijven. Met behulp van belastinginspecteurs krijgt hij de beschikking over belastinggeld.

Het NSF zal in totaal 47 miljoen gulden uitkeren aan het verzet. De illegale pers zorgt daarnaast voor eigen inkomsten door de clandestiene verkoop van boekjes, prentbriefkaarten en kalenders ‘ten bate van het verzet’. De productie geschiedt door onderduikers. Zie ook www.walravenvanhall.nl.

Binnenlandse strijdkrachten
In september 1944 worden de drie grote gewapende verzetsgroepen (LKP, OD en RVV) gebundeld tot een ondergronds leger: de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Prins Bernhard krijgt het opperbevel. Door wapendroppings kunnen de BS’ers goed worden uitgerust voor de verwachte bevrijdingsgevechten. Tot het zover is, saboteren zij het Duitse troepenvervoer.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor