Het leven gaat door

Het leven tijdens de bezetting gaat al gauw weer zijn dagelijkse gang. Bedrijven, scholen, clubs, uitgaansgelegenheden en het openbaar vervoer functioneren als vanouds. Aanpassing aan de nieuwe situatie lijkt in de beginperiode van de oorlog relatief gemakkelijk. De invloed van de bezetter op het dagelijks leven van de meeste Nederlanders is klein in deze periode.

Verduisteringsplicht
Nieuw is wel de verduisteringsplicht. Iedereen moet zijn ramen afplakken. De verduisteringsmaatregelen moesten ervoor zorgen dat geallieerde bommenwerpers hun doelen niet zouden kunnen vinden.
Winterhulp
De bezetters proberen een verbroedering tussen het Duitse en Nederlandse volk tot stand te brengen. Het doel is om de Nederlanders te winnen voor het nationaal-socialisme. Zij richten bijvoorbeeld de Winterhulp op. Deze liefdadigheidsorganisatie collecteert voor arme Nederlanders. Maar de collectes leveren weinig op. De Nederlanders zijn anti-Duits en dat laten ze zien door de afwijzing van de Winterhulp.

Jacoba Maria Blom-SchuhDe Haagse Jacoba Maria Blom-Schuh zegt in april 1941 tegen een Winterhulp-collectante:
'Ik geef pas aan de Winterhulp als onze koningin weer terug is. De opbrengst van de Winterhulp is voor de Duitsers en NSB'ers, en dat zijn een stelletje rovers, net als Adolf Hitler.'

De collectante doet aangifte. Maria Schuh gaat voor drie maanden de gevangenis in. Het maakt haar niet minder dwars. De kousen die ze van de SS-bewakers moet stoppen naait ze dicht, zogenaamd uit onkunde. Later verwerkt ze haar gevangeniservaringen in borduurwerkjes.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor