Oranje als symbool van verzet

Nelia EpkerNelia Epker
Den Haag, begin 1941. Vader en moeder Niehot willen hun pasgeborene Nelia noemen, naar de verloskundige, Nelia Epker. Maar die stelt de ouders een 'Oranje' naamgeving voor. Het resultaat wordt via een geboorte-advertentie in de krant bekendgemaakt: Irene Beatrix Juliana Wilhelmina Niehot.

De familie wordt van alle kanten gefêteerd. Wildvreemden sturen kaarten, bloemen, taarten en zelfs geld. Als Nelia Epker in maart 1941 een bedank-advertentie plaatst, zodat weer al die namen in de krant staan, wordt ze opgepakt. Ze zal pas in augustus 1945 terugkeren, als overlevende van het concentratiekamp Ravensbrück.

OZO
De meerderheid van de Nederlanders is anti-Duits. Om uitdrukking te geven aan hun gevoelens laat men openlijk blijken het Oranje-huis te steunen. Zegt iemand op straat ‘O zo!’, dan betekent dat: Oranje zal overwinnen. 

Anjerdag
Op 29 juni 1940 is Prins Bernhard jarig. Zijn verjaardag wordt aanleiding voor massale anti-Duitse demonstraties. Overal wordt de vlag uitgehangen, tegen het verbod in. Veel mensen dragen, net als Prins Bernhard, een anjer in hun knoopsgat.

De Duitsers schrikken van deze gebeurtenissen. Ze verwijderen als reactie op deze 'Anjerdag' de koninklijke portretten uit openbare gebouwen. Ook de straatnamen worden veranderd, maar dat is pas in 1942.

Vitrine in het Verzetsmuseum.Oranje
Het Koninklijk Huis wordt een symbool van verzet. Veel Nederlanders dragen oranje en rood-wit-blauwe speldjes en strikjes om te laten zien dat ze voor de koningin zijn, en dus tegen de bezetting. Het helpt om de moed erin te 

houden.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor