Nederlandse Unie

'Het was een verademing toen de Nederlandse Unie werd opgericht. Het was gewoon één grote demonstratie tegen de NSB.'

'Er was niets anders om lid van te worden. En in de Unie konden we onze nationale gevoelens uiten. We werden met z'n allen lid om toch iets van verzet te laten blijken.'

Nederlandse cultuur behouden
In juli 1940 wordt een nieuwe politieke groepering opgericht: de Nederlandse Unie. De drie Unie-leiders willen de Nederlandse cultuur behouden en zijn bereid om met de Duitsers samen te werken. Ze hopen te voorkomen dat de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) de macht krijgt. In enkele maanden tijd melden zich 800.000 leden aan. Geen partij in Nederland was ooit zo groot.

Afkeer NSB
Veel Unie-aanhangers zijn echter alleen lid uit afkeer van de NSB. Het komt ook tot vechtpartijen met NSB'ers. De Unie-leiders zijn het niet eens over de mate waarin met de Duitsers moet worden samengewerkt. De Duitsers krijgen van de Unie niet de steun die zij hadden verwacht. Ze verbieden de Unie in december 1941.


Huib en Jan DrionNederlandse Unie is walgelijk
Ook in studentenkringen is de Nederlandse Unie razend populair, tot grote ergernis van Huib Drion en zijn broer Jan.

'Iedereen werd lid om iets te doen tegen de NSB. Dat irriteerde ons enorm. De Unie vond dat we moesten accepteren dat Duitsland de oorlog had gewonnen. Er was zogenaamd een nieuwe tijd aangebroken. En de Unie praatte op een walgelijke manier met de bezetter mee over "het jodenprobleem".'

Om tegengas te geven beginnen de broers een illegaal blad: De Geus.

'Onze stelling was: De Unie is gesticht onder Duitse bezetting. Dat is al genoeg reden om er tegen te zijn. De Duitsers dulden zo'n massabeweging alleen omdat ze er voordeel in zien voor hun eigen politiek.'

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor