De Japanse verovering

Oorlog in Zuidoost Azië
Op 7 december 1941 valt Japan Pearl Harbor aan, de Amerikaanse vlootbasis op Hawaï. Het is nu ook oorlog in Zuidoost Azië. De Nederlandse regering in Londen verklaart de oorlog aan Japan. In Indië worden alle Nederlandse en Nederlands-Indische mannen tussen zestien en zestig jaar in het leger gemobiliseerd.

Aanval op Pearl Harbor.
11 januari 1942

'Ik stond langs de kant van de weg, toen ik vluchtende KNIL-soldaten voorbij zag komen. Ik dacht: ‘Wat zijn dit voor soldaten?’ Het KNIL, dat altijd zo trots marcheerde, bleek een leger van niets. Ik vond het machtig om te zien hoe de Japanners binnen korte tijd het KNIL hadden uitgeschakeld.'
Suhendro Sosrosuwarno, Indonesiër die zeventien is als de Japanners binnenvallen.

Intocht Japanners in Batavia.Intocht Japanners in Batavia.
Op 11 januari 1942 valt Japan Indië aan. Tot ontsteltenis van de Nederlandse bevolking blijkt het KNIL helemaal niet opgewassen tegen de Japanse militairen. Begin maart 1942 geeft het KNIL zich over. De KNIL-militairen worden krijgsgevangen gemaakt. Nederlands-Indië wordt door Japan bezet.

De Japanners maken een eind aan het Nederlandse koloniale bewind. Een deel van de Indonesiërs ontvangt hen dan ook als bevrijders. Nederlandse bestuursambtenaren worden gevangengenomen. Japanners of Indonesiërs nemen hun plaatsen in.

Industrieën vernietigd
De Nederlandse strijdkrachten van het KNIL vernietigen de belangrijkste industrieën. Vooral de olie-installaties mogen niet in handen van de Japanners vallen. Werknemers van oliemaatschappijen leren hoe ze olie- en benzinevoorraden moeten opblazen.

Bouwe KuikDe Japanners doden iedereen die heeft geholpen met de vernielingen. En ze stellen de Nederlandse bestuursambtenaren verantwoordelijk voor de vernielingen in hun regio. Op Borneo wacht assistent-resident Bouwe Kuik met twee collega’s de Japanners in vol ornaat op. Het drietal wordt ter plaatse doodgestoken met een bajonet. Zie ook 'vernielingsbrigades'.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor