Onthoofd

Oorlogsnieuws op radio
Iedereen luistert naar de radio voor het oorlogsnieuws. Op de dag van de capitulatie van het KNIL sluit de NIROM (Nederlands-Indische Radio Omroep) in Batavia de radio-uitzending af met de woorden: 'Wij sluiten nu, vaarwel, tot betere tijden.' Maar de radiostudio in Bandoeng blijft uitzenden en sluit elke avond af met het Wilhelmus.

Radio in museumVolkslied
Als de Japanners op 18 maart 1942 ontdekken dat dit het Nederlandse volkslied is grijpen ze in. Ze willen weten wie verantwoordelijk is.

Medewerker Bert Garthoff: 'Kusters, Kudding en Van der Hoogte zeiden verantwoordelijk te zijn. Dit alles kwam in afzonderlijke verhoren boven tafel, met natuurlijk veel geduw, stokslagen, uren staan en geschreeuw.'

Onthoofd
Als straf worden de drie onthoofd. Guus de Wilde, chef technische dienst: 'Wat schrok ik daarvan! Drie mannen in de kracht van hun leven, zomaar vermoord.'

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor