Registratie

Pendaftaran (registratiebewijs)
'We werden allemaal geregistreerd om na te gaan of je wel of niet geïnterneerd zou worden. Mijn moeder moest tachtig gulden betalen voor haar pendaftaran (registratiebewijs), en voor die van mijn oudste broer moest ze honderdvijftig gulden betalen. Maar er was al een paar maanden geen salaris uitbetaald. We konden zelfs geen eten kopen. Mijn moeder moest mooie spullen verkopen om aan het geld te komen. Ik heb mijn moeder bijna nooit zien huilen, maar toen heeft zij gehuild.'
Nederlander

Surat Ketarangan (vitrine)Valse passen
'Wij Indonesische jongens kregen een Surat Ketarangan (verklaring). Daarop stond een pasfoto om te voorkomen dat Nederlands-Indische jongens er gebruik van zouden maken.

Toch waren er ook Indische jongens met zo’n pas. Die hadden ze vervalst of ze hadden er een gekregen van het dorpshoofd, soms na bedreiging of omkoping.'

Indonesiër

Vogelvrij
'Als je je niet liet registreren, was je vogelvrij; dan had je geen bescherming. Hoewel onze familie het moeilijk kon betalen, hebben mijn oudste broer en ik ons laten registreren. Anders zouden we niet van de ene naar de andere stad kunnen reizen, terwijl we natuurlijk geld moesten verdienen.'
Chinese

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor