Vernielingsbrigades

Olie- en benzinevoorraden
Werknemers van oliemaatschappijen leren hoe ze olie- en benzinevoorraden moeten opblazen, zodat de Japanners die niet kunnen gebruiken. Luitenant Waasdorp, lid van een vernielingsbrigade:

'Ik was belast met de vernietiging van olie- en benzinevoorraden van de Bataafsche Petroleum Maatschappij op Borneo. (…) Met termietbommen die tussen de vaten benzine waren opgehangen, en een draadleiding naar een accu honderd meter verderop, moest de benzine worden verbrand. (…) ik zag een grote steekvlam, gevolgd door exploderende vaten, die torenhoge benzine uitspoten. Dank zij de gunstige windrichting, bleef ik ongedeerd.'

Japanse reactie
De Japanners doden iedereen die heeft geholpen met de vernielingen. En ze stellen de Nederlandse bestuursambtenaren verantwoordelijk voor de vernielingen in hun regio. Als deze ambtenaren op hun post blijven, worden ze bestraft. Op Borneo wacht assistent-resident Bouwe Kuik met twee collega’s de Japanners in vol ornaat op. Het drietal wordt ter plaatse doodgestoken met een bajonet.

Bouwe KuikDochter Ineke Kuik: 'Een collega van mijn vader had nog gezegd: ‘We gaan er allemaal aan.’ En tegen mijn vader: ‘Ik vind dat jij weg moet gaan. Je hebt nog jonge kinderen.’ Maar mijn vader bleef. Hij was heel christelijk, had een enorm plichtsbesef én hij had een eed van trouw aan de koningin afgelegd. Dan kun je niet zo maar weglopen.'

Krijgsgevangenen vrij
Na korte tijd worden de Indonesische KNIL-soldaten weer vrijgelaten uit krijgsgevangenschap. Japan hoopt op steun van de Indonesiërs en de Indische Nederlanders voor de opbouw van een ‘Groot-Oostaziatische Rijk’.

Interneringskampen
“De registratieplicht werd ingevoerd. Je moest je melden bij de Japanse legerdienst en zeggen waar je geboren was en waar je ouders geboren waren. Eigenlijk moest je minimaal 85 procent Indonesisch bloed hebben om buiten de kampen te blijven, maar bij mij was het voldoende dat mijn beide ouders in Indië waren geboren.”
Indische Nederlander

Alle personen die niet van Indonesische afkomst zijn moeten zich laten registreren. De blanke Nederlanders worden in de loop van 1942 in kampen gevangengezet. Veel Indische Nederlanders blijven vanwege hun Aziatische afkomst eerst nog buiten deze interneringskampen.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor