Japanisering en propaganda


'Ik zag de Japanners als bevrijders van het Nederlandse juk. Ze probeerden ons op allerlei manieren te winnen voor de Groot-Oostaziatische gedachte. Die propaganda-uitzendingen waren geweldig! In theorie klonk het heel aantrekkelijk. Ik dacht: ‘Dit is wat we nodig hebben.’ Maar later bleken die Japanners zeer wrede overheersers.'
Sosrosuwarno, Indonesische nationalist.

Geen Nederland maar Nippon
Het Japanse bestuur probeert de Nederlandse invloed in Nederlands-Indië helemaal uit te bannen. De Japanse jaartelling wordt ingevoerd, de Japanse tijd, de Japanse vlag, de Japanse feestdagen en het Japanse woord voor Japan: Nippon.

De bevolking moet buigen voor de Japanse vlag en de Japanse militairen groeten. Er worden lijfstraffen ingevoerd. Nederlands en Engels worden verboden; de voertaal wordt Maleis en schoolkinderen moeten Japans leren.

'Wij Chinezen in Indië waren bang, want wij wisten dat Japan erg sterk was. We hadden gehoord wat voor gruwelijkheden de Japanners in China hadden begaan. We hoorden over de moorden en verkrachtingen. Als je Japanners ontmoette, moest je voor ze buigen en als je dat niet deed, werd je afgeranseld. De eerste keer dat ik Japanners zag, ging ik gauw naar binnen. Je wist maar nooit wat er kon gebeuren.'
Chinese

Groot-Oostaziatisch Rijk
De Japanners willen een Groot-Oostaziatisch Rijk vestigen, onder leiding van Japan. Posters en tijdschriften geven een positief beeld van het nieuwe ‘Groot Azië voor de Aziaten’.

Veel Indonesiërs zijn aan het begin enthousiast. Ze denken het beter te krijgen dan onder de Nederlanders. De Indonesische nationalistische leider Soekarno hoopt dat hij nu bestuursmacht krijgt en steun voor zijn streven naar onafhankelijkheid.

Indische Nederlanders
De Indische Nederlanders weigeren meestal om samen te werken met de Japanners. Om hen onder controle te brengen vinden er nieuwe registraties plaats. Steeds meer Indische Nederlanders met ‘te weinig Aziatisch bloed’ worden ook in interneringskampen gevangengezet.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor