Japanisering en propaganda


'Ik zag de Japanners als bevrijders van het Nederlandse juk. Ze probeerden ons op allerlei manieren te winnen voor de Groot-Oostaziatische gedachte. Die propaganda-uitzendingen waren geweldig! In theorie klonk het heel aantrekkelijk. Ik dacht: ‘Dit is wat we nodig hebben.’ Maar later bleken die Japanners zeer wrede overheersers.'
Sosrosuwarno, Indonesische nationalist.

Geen Nederland maar Nippon
Het Japanse bestuur probeert de Nederlandse invloed in Nederlands-Indië helemaal uit te bannen. De Japanse jaartelling wordt ingevoerd, de Japanse tijd, de Japanse vlag, de Japanse feestdagen en het Japanse woord voor Japan: Nippon.

De bevolking moet buigen voor de Japanse vlag en de Japanse militairen groeten. Er worden lijfstraffen ingevoerd. Nederlands en Engels worden verboden; de voertaal wordt Maleis en schoolkinderen moeten Japans leren.

'Wij Chinezen in Indië waren bang, want wij wisten dat Japan erg sterk was. We hadden gehoord wat voor gruwelijkheden de Japanners in China hadden begaan. We hoorden over de moorden en verkrachtingen. Als je Japanners ontmoette, moest je voor ze buigen en als je dat niet deed, werd je afgeranseld. De eerste keer dat ik Japanners zag, ging ik gauw naar binnen. Je wist maar nooit wat er kon gebeuren.'
Chinese

Groot-Oostaziatisch Rijk
De Japanners willen een Groot-Oostaziatisch Rijk vestigen, onder leiding van Japan. Posters en tijdschriften geven een positief beeld van het nieuwe ‘Groot Azië voor de Aziaten’.

Veel Indonesiërs zijn aan het begin enthousiast. Ze denken het beter te krijgen dan onder de Nederlanders. De Indonesische nationalistische leider Soekarno hoopt dat hij nu bestuursmacht krijgt en steun voor zijn streven naar onafhankelijkheid.

Indische Nederlanders
De Indische Nederlanders weigeren meestal om samen te werken met de Japanners. Om hen onder controle te brengen vinden er nieuwe registraties plaats. Steeds meer Indische Nederlanders met ‘te weinig Aziatisch bloed’ worden ook in interneringskampen gevangengezet.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor