Voorbereiding op de oorlog'We schrokken verschrikkelijk van de Duitse inval in Nederland. Heel Indië was in rep en roer, want het moederland was in gevaar. Maandenlang ging ik dagelijks naar de kerk om voor Nederland te bidden.'

Bep StengerNederland aangevallen
Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. De Nederlanders in Indië zijn geschokt. NSB-ers en Duitsers die in Indië wonen, worden onmiddellijk als vijanden gevangengenomen. Contact met familie in Nederland is niet meer mogelijk. De Nederlandse regering wijkt uit naar Engeland.

Hulpacties
'Ik vergat nog te vermelden, dat de 75.000 pakjes thee, die mij uit Indië waren toegezonden, met een label eraan: ‘Nederland zal herrijzen. Uit vrij Nederlandsch-Indië een groet: Houdt moed’ in de nachten tusschen 20-28 maart over tien steden in Nederland door R.A.F. bombers op weg naar Duitsland zijn uitgestrooid. (…) ’t heeft me heel wat moeite gekost, maar ’t nieuws werd in Indië met enthousiasme begroet.'
Uit dagboek G.H.C. Hart, ambtenaar van de Nederlandse regering in Londen

In Indië organiseren de Nederlanders en Indische Nederlanders allerlei hulpacties om deze regering te steunen. Ze halen geld op voor de oorlogvoering, verzamelen aluminium en breien kledingstukken voor de geallieerde soldaten. In 1941 strooien Engelse bommenwerpers duizenden theezakjes uit Nederlands-Indië uit boven steden in bezet Nederland.

‘Indië is paraat!’
'Die militaire parades waren heel indrukwekkend: er liepen mannen met rugzakken en er waren omgebouwde pantserwagens. Je kreeg het idee dat het zo’n machtig leger was, dat we nooit verslagen zouden worden.'
Ben Rietveldt, als hij de parades ziet is hij twaalf jaar

De Nederlands-Indische regering bereidt zich voor op een uitbreiding van de oorlog naar Azië. Japan is een bondgenoot van Duitsland en dreigt Indië aan te vallen. Alle Nederlanders en Indische Nederlanders worden daarom burgerdienstplichtig en het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) versterkt zijn troepen. Het Bataviaasch Nieuwsblad schrijft na een parade van het KNIL vol zelfvertrouwen: ‘Indië is paraat!’

Er worden loopgraven en schuilkelders aangelegd. Jongens worden ingezet bij de Stads- en Landwachten en bij de Luchtbeschermingsdienst (LBD). Vrouwen worden ingedeeld bij de Commissie voor de Organisatie van Vrouwenarbeid in Mobilisatietijd (COVIM), het Vrouwen Automobiel Corps (VAC) of het Rode Kruis.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor