Voorbereiding op de oorlog'We schrokken verschrikkelijk van de Duitse inval in Nederland. Heel Indië was in rep en roer, want het moederland was in gevaar. Maandenlang ging ik dagelijks naar de kerk om voor Nederland te bidden.'

Bep StengerNederland aangevallen
Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. De Nederlanders in Indië zijn geschokt. NSB-ers en Duitsers die in Indië wonen, worden onmiddellijk als vijanden gevangengenomen. Contact met familie in Nederland is niet meer mogelijk. De Nederlandse regering wijkt uit naar Engeland.

Hulpacties
'Ik vergat nog te vermelden, dat de 75.000 pakjes thee, die mij uit Indië waren toegezonden, met een label eraan: ‘Nederland zal herrijzen. Uit vrij Nederlandsch-Indië een groet: Houdt moed’ in de nachten tusschen 20-28 maart over tien steden in Nederland door R.A.F. bombers op weg naar Duitsland zijn uitgestrooid. (…) ’t heeft me heel wat moeite gekost, maar ’t nieuws werd in Indië met enthousiasme begroet.'
Uit dagboek G.H.C. Hart, ambtenaar van de Nederlandse regering in Londen

In Indië organiseren de Nederlanders en Indische Nederlanders allerlei hulpacties om deze regering te steunen. Ze halen geld op voor de oorlogvoering, verzamelen aluminium en breien kledingstukken voor de geallieerde soldaten. In 1941 strooien Engelse bommenwerpers duizenden theezakjes uit Nederlands-Indië uit boven steden in bezet Nederland.

‘Indië is paraat!’
'Die militaire parades waren heel indrukwekkend: er liepen mannen met rugzakken en er waren omgebouwde pantserwagens. Je kreeg het idee dat het zo’n machtig leger was, dat we nooit verslagen zouden worden.'
Ben Rietveldt, als hij de parades ziet is hij twaalf jaar

De Nederlands-Indische regering bereidt zich voor op een uitbreiding van de oorlog naar Azië. Japan is een bondgenoot van Duitsland en dreigt Indië aan te vallen. Alle Nederlanders en Indische Nederlanders worden daarom burgerdienstplichtig en het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) versterkt zijn troepen. Het Bataviaasch Nieuwsblad schrijft na een parade van het KNIL vol zelfvertrouwen: ‘Indië is paraat!’

Er worden loopgraven en schuilkelders aangelegd. Jongens worden ingezet bij de Stads- en Landwachten en bij de Luchtbeschermingsdienst (LBD). Vrouwen worden ingedeeld bij de Commissie voor de Organisatie van Vrouwenarbeid in Mobilisatietijd (COVIM), het Vrouwen Automobiel Corps (VAC) of het Rode Kruis.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor