De uitschakeling van het verzet

'We onthoofden iemand die we schuldig bevinden liever meteen ter plekke met het samoeraizwaard, dan weken of maanden militaire tijd te verkwanselen en energie te verspillen.'
Japanse officier

Wreedheid
Tolly Thijssen doet verzetswerk op West-Java. In juni 1942 wordt hij door de Kempeitai opgepakt en verhoord.
'Ze stopten me in een ton vol water met een doek om mijn mond. Dan ga je naar adem happen en krijg je water binnen. Dan gaan ze op je buik beuken, en kots je het allemaal uit. Ook drukten ze sigaretten uit op mijn schaamdelen. Ze hebben me ook opgehangen, net boven de grond. Na een uur ben je bewusteloos.'

De Japanners treden hard op tegen iedereen die betrokken is bij het verzet. De Japanse militaire politie (Kempeitai) is berucht om haar wreedheid. Een vage verdenking is genoeg om iemand te arresteren en te martelen. Op grond van een afgedwongen bekentenis worden arrestanten gevangengezet of onthoofd. Ook als de overtreding klein is, zijn de straffen zwaar.

Spionnen en verklikkers
Bij het opsporingwerk wordt de Kempeitai geholpen door de Politieke Inlichtingen Dienst (PID), die veel Indonesische en Nederlands-Indische spionnen en verklikkers in dienst heeft. In de loop van 1943 is het georganiseerde verzet vrijwel helemaal uitgeschakeld.

Indische Nederlanders
De Japanners verwachten vrijwillige medewerking van de Indische Nederlanders. Maar deze ‘Aziatische broeders’ zijn vaak anti-Japans. In de loop van de bezetting worden de Indische Nederlanders daarom gedwongen tot samenwerking.

Honderden Indische jongens die de Japanners onvoldoende steunen worden in 1945 opgepakt, mishandeld en gevangengezet. Velen komen om door de ontberingen. In totaal worden 15.000 mensen vanwege hun verzetshouding gearresteerd. De helft van hen wordt gedood.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor