Vooroorlogs Nederlands-Indië


'We gingen op de plantage bij elkaar op bezoek. Er was ook een clubgebouw, daar kon je tennissen of zwemmen. Eens per week was er een bioscoopvoorstelling, daarna dronken we bier of whisky soda. Voor muziek hadden we een grammofoon. De vrouwen hadden niet zoveel te doen met al die bedienden. Ze schilderden of borduurden. ‘s Morgens werd er een spelletje mahjong of bridge gedaan.'
Nederlander

Groepen inwoners voor de Tweede Wereldoorlog
60.000 blanke Nederlanders
60.000.000 Indonesiërs (ook wel 'inlanders' of 'inheemsen')
200.000 Indische Nederlanders (ook wel 'Indo-Europeanen' of 'gemengdbloedigen')
1.200.000 Chinezen (ook wel 'vreemde Oosterlingen')


Kolonie met standsverschillen
Vooroorlogs Nederlands-Indië is een koloniale samenleving met grote standsverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen. De hoogste posities in de bedrijven, het leger en het bestuur worden ingenomen door blanke Nederlanders. Zij heersen over een grote groep ‘inlanders’, die meestal op het platteland wonen en islamitisch zijn. De groep ‘inlanders’ bestaat uit verschillende volken. Ze worden op deze website en in de expositie in het Verzetsmuseum allemaal Indonesiërs genoemd.

Indische Nederlanders
Tussen de blanke Nederlanders en de Indonesiërs staan de Indische Nederlanders, ook vaak Indo-Europeanen genoemd. Zij zijn voortgekomen uit huwelijken van Nederlandse mannen met Indonesische vrouwen. Officieel behoren ze tot de Nederlanders, maar zij zijn vaak lager opgeleid en worden door veel blanken niet als gelijken gezien.

Huidskleur speelt een belangrijke rol: hoe lichter de huidskleur, hoe meer aanzien. De meeste Indische Nederlanders zien zichzelf als Nederlanders; sommige voelen zich meer verbonden met hun Indonesische achtergrond.

Chinezen
Naast deze bevolkingsgroepen zijn er in Nederlands-Indië ook veel Chinezen, die van oudsher actief zijn in de handel.

Nationalisme
Veel Indonesiërs zijn ontevreden over de koloniale situatie. Een groep Indonesische nationalisten streeft naar onafhankelijkheid. Maar er zijn ook Indonesiërs die loyaal zijn aan de Nederlanders. Bijvoorbeeld de Molukkers, die christelijk zijn geworden en vaak dienen als soldaat in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, het KNIL.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor