Korps Insulinde

Leden van het Korps Insulinde gaan vanuit Ceylon met een duikboot naar Sumatra. Daar verzamelen ze informatie en leggen contact met de lokale bevolking. Het korps voert zeven grote operaties uit. Wim Scheepens geeft leiding aan een aantal acties. Hij maakt gebruik van luchtfoto’s van het gebied.

Luchtfoto Atjeh Wim Scheepens

Vóór elke operatie schrijft hij zijn vrouw.

'Mijn lief vrouwtje,

Hedenavond ga ik weer op stap met een duikboot naar Atjeh en schrijf ik je voor het geval dat ik niet terugkom. De vorige tocht is goed afgelopen. (…) In het begin nam de bevolking een dreigende houding aan, maar toen ze me herkenden en hoorden dat we met goede bedoelingen kwamen, veranderden zij dadelijk en hielpen op alle mogelijke manieren. (…)

Wanneer ik ziek ben of in gevaar verkeer denk ik steeds het meest aan jou. (...) Alles wat ik kan doen voor de bevrijding van Indië en dus ook voor jouw bevrijding, zal ik doen. Tot ziens lieve schat. Blijf van me houden zooals ik van jou houd.

Wim'

Wim Scheepens

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor