Dagelijks leven

Welvaart en verval
De welvaart stijgt door de bloeiende industrie en de uitgaven van de duizenden militairen. Er komen allerlei nieuwe Amerikaanse producten. Werken voor de Amerikanen betaalt goed. Veel bewoners trekken voor werk naar de stad.

Hierdoor raakt de landbouw op de plantages in verval. Door de oorlog wordt ook de invoer van levensmiddelen moeilijker. Ondanks de welvaart wordt voedsel daardoor schaars. Maar het komt niet tot honger. Het bestuur stimuleert de consumptie van lokale gewassen.

Met de Amerikanen wordt afgesproken dat ze vooral binnenlandse producten zullen gebruiken. Het gaat goed met de kleine fabriekjes, waar bijvoorbeeld frisdrank, ijs, rum of sigaretten worden gemaakt.

Bloeiend uitgaansleven en stijgende criminaliteit
De jeugd voelt zich aangetrokken tot de ‘American lifestyle’. Het uitgaansleven bloeit op. De oorlog is voor velen een vrolijke tijd. Maar ook alcoholgebruik, prostitutie en criminaliteit nemen toe. In oktober 1943 worden in Paramaribo tientallen bendeleden en prostituees opgepakt.

Luchtbescherming
Ook de strenge luchtbeschermingsmaatregelen tegen aanvallen van de Duitsers maken de sfeer soms dreigend. Het moet 's nachts aardedonker zijn zodat de vijand zich niet kan oriënteren. Regelmatig loeien de sirenes en moet iedereen dekking zoeken. Het blijkt dan achteraf steeds om oefeningen te gaan.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor