Dagelijks leven

Welvaart en verval
De welvaart stijgt door de bloeiende industrie en de uitgaven van de duizenden militairen. Er komen allerlei nieuwe Amerikaanse producten. Werken voor de Amerikanen betaalt goed. Veel bewoners trekken voor werk naar de stad.

Hierdoor raakt de landbouw op de plantages in verval. Door de oorlog wordt ook de invoer van levensmiddelen moeilijker. Ondanks de welvaart wordt voedsel daardoor schaars. Maar het komt niet tot honger. Het bestuur stimuleert de consumptie van lokale gewassen.

Met de Amerikanen wordt afgesproken dat ze vooral binnenlandse producten zullen gebruiken. Het gaat goed met de kleine fabriekjes, waar bijvoorbeeld frisdrank, ijs, rum of sigaretten worden gemaakt.

Bloeiend uitgaansleven en stijgende criminaliteit
De jeugd voelt zich aangetrokken tot de ‘American lifestyle’. Het uitgaansleven bloeit op. De oorlog is voor velen een vrolijke tijd. Maar ook alcoholgebruik, prostitutie en criminaliteit nemen toe. In oktober 1943 worden in Paramaribo tientallen bendeleden en prostituees opgepakt.

Luchtbescherming
Ook de strenge luchtbeschermingsmaatregelen tegen aanvallen van de Duitsers maken de sfeer soms dreigend. Het moet 's nachts aardedonker zijn zodat de vijand zich niet kan oriënteren. Regelmatig loeien de sirenes en moet iedereen dekking zoeken. Het blijkt dan achteraf steeds om oefeningen te gaan.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor