Schaarste

‘Bij gebrek aan lesmateriaal heeft mijn tante, Erna Samuels, de Atlas van Nederland overgetypt. De kaarten heeft ze overgetrokken en ingekleurd. Ook mijn geschiedenisboek heeft ze zo voor mij gemaakt.’
Freddy Bruijning

Loonstijgingen en landbouwcrisis
De economie wordt gestimuleerd door de explosief gegroeide industrie en de dagelijkse uitgaven van de duizenden Amerikaanse militairen. De lonen gaan omhoog omdat er veel meer vraag naar arbeid is.

Maar in de landbouw blijven de lonen laag. Landarbeiders trekken, gelokt door het grote geld, massaal naar de stad. De plantages, die ook al te lijden hadden onder de economische crisis van de jaren dertig, raken daardoor verder in verval. Het gevolg is dat de prijzen voor landbouwproducten enorm stijgen.

De bevolking heeft door de nieuwe welvaart wel veel meer geld, maar er is veel te weinig te koop.

Voedsel
In Suriname is het vanaf 1942 verboden om brood alleen te bakken met het schaarse tarwemeel. Op Aruba en Curaçao zijn een tijdlang helemaal geen vlees en aardappelen meer te koop. In oktober 1942 wordt op de Antillen een distributiesysteem ingevoerd voor graan, rijst en maïs en later ook voor olie, aardappelen, suiker, stokvis, boter en margarine.

'Er werd goedkope rijst geïmporteerd die heel erg stonk. Als je dan zag hoe de mensen in de rij stonden om die rijst te kopen! Men at ook broodvruchten en veel cassavebrood. Er was weinig groente, dus aten we jonge pompoenblaadjes en werd het witte gedeelte van watermeloen gestoofd.'
Eugene Lafour, Suriname

Geld
Omdat de contacten met de Nederlandsche Bank zijn verbroken wordt Surinaams papiergeld in Amerika gedrukt. Voor de zilverbonnen - zie plaatje rechts - werden clichés van Grieks noodgeld gebruikt, met Griekse afbeeldingen. Bij gebrek aan kleingeld werden halve biljetten van vijf gulden uitgegeven.

Kleding

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor