Een eigen leger

Schutterij en hulpdiensten
Tijdens de oorlog worden in Suriname en op de Antillen en Aruba voor het eerst dienstplichtigen opgeroepen om te dienen in een eigen leger, de Schutterij. De schutters moeten patrouilleren, schuilplaatsen bouwen, op de luchtbeschermings-maatregelen toezien en afweergeschut bedienen.

Binnen de Schutterij zijn er ook vrijwillige hulpdiensten: de Burgerwacht op de Antillen en Aruba, en het korps Stad- en Landwachten in Suriname. Vrouwen hebben aparte vrijwilligers-korpsen.

Vrijwilligers vechten in Europa en Nederlands-Indië
De Nederlandse legerleiding wil de dienstplichtigen ook inzetten bij de bevrijding van Europa en Nederlands-Indië. Maar daarvoor geeft de lokale politiek geen toestemming. Er worden vrijwilligers geworven.

Enkele tientallen Surinamers, Antillianen en Arubanen vechten in Europa. Honderden vertrekken in 1944 per schip naar Australië om in Nederlands-Indië te vechten tegen de Japanners.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor