Dienstplicht

‘Ik heb oproepkaarten voor dienstplichtigen huis aan huis bezorgd, want niet iedereen wilde in het leger gaan. Ze waren bang om te worden doodgeschoten. We hadden hier geen oorlog, al was het mogelijk dat er bommen zouden vallen. Bovendien vonden veel jonge mannen beter betaald werk bij de Amerikaanse legerkampen.’
Esseline Bolwerk

Klein leger
In mei 1940 wordt in Suriname de Schutterij, een leger van slechts 180 soldaten, gemobiliseerd. Nederland voegt daar zo’n 200 soldaten van het KNIL (het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) aan toe. Op de Antillen is het niet veel beter gesteld.

Dienstplicht ingevoerd
In 1939 wordt op de Antillen echter de dienstplicht ingevoerd voor alle Antilliaanse jongens tussen de 18 en 20 jaar. Na de Duitse inval in Nederland in mei 1940 zijn Suriname en de Antillen in oorlog met Duitsland. De olieraffinaderijen en bauxietmijnen kunnen worden aangevallen. Uitbreiding van de lokale landmacht is hard nodig.

Omdat er te weinig vrijwillige aanmeldingen zijn, wordt in 1942 in Suriname ook de dienstplicht ingevoerd. Alle mannen van 18 tot 43 jaar worden opgeroepen voor de Schutterij. Niet iedereen komt opdagen en ruim dertig procent wordt afgekeurd.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor