Gunners

‘Er werd gevaren in konvooien van 100 tot 150 schepen. Deze konvooien werden constant door Duitse duikboten bedreigd. Via onze radar werden we gewaarschuwd als er duikboten in de buurt waren. We wierpen regelmatig dieptebommen en vuurden met onze kanonnen zodra we zelfs maar een schaduw zagen. Gedurende de hele reis leefde je in een opgewonden toestand.’
Jacques Lemmer

Bijna 200 schutters melden zich vrijwillig aan om te worden ingezet als 'gunners'. Zij bedienen het afweergeschut op marineschepen of op de koopvaardijschepen, die olie, bauxiet, voedsel en wapens vervoeren van de Verenigde Staten via Groenland naar Europa.

Oorlogsslachtoffers op zee
De meeste slachtoffers van de oorlog vallen op zee. Het zijn de bemanningsleden van de olietankers die bij de Duitse duikbootaanvallen tot zinken worden gebracht. In totaal komen hierdoor zeker 39 Antillianen om het leven. Ook onder de Surinaamse schutters vielen er slachtoffers op zee.

Gevechtswaarde Surinamers
In diverse rapporten staat dat de Surinaamse soldaten weinig gevechtswaarde hebben. Ongetwijfeld presteren de in alle haast klaargestoomde schutters inderdaad minder goed dan de getrainde en goedbewapende Amerikaanse troepen.

Maar het koloniale bestuur is toch zeer te spreken over de verrichtingen van de schutters. Ook volgens de officieren zijn zij over het algemeen loyaal en doen zij hun werk.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor