Vrijwillige hulpdiensten

Burgerwacht
Naast de Schutterij bestaan er verschillende vrijwillige hulpdiensten. Op Aruba en Curacao is er een Burgerwacht die politietaken uitvoert en een luchtbeschermingsdienst heeft. De Burgerwacht is ook belast met de bewaking van de talloze buitenbaaien.

Korps Stads- en Landwachten
Voor het bewaken van de grens bij het Duitsgezinde Frans-Gyuana en allerlei ondersteunende taken wordt in 1942 het Korps Stads- en Landwachten in het leven geroepen, een vrijwillige hulpdienst van de Schutterij.

De telegraaf- en telefoondienst wordt ook gemilitariseerd. De telegrafisten en centralisten zijn opeens een onderdeel van de Stads- en Landwachten. Hetzelfde geldt voor de artsen van de geneeskundige dienst. Alle medewerkers krijgen een militaire rang.

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor