Inzet overzee

In september 1943 verklaren de Amerikanen het Caribische gebied vrij van oorlogsgevaar.
In de veilige en militair overbezette koloniën maakt het Nederlandse bestuur plannen om de troepen in te zetten voor de bevrijding van Europa en Nederlands-Indië.

Vrijwilligers
In 1942 wordt echter duidelijk dat de Surinaamse Staten niet akkoord gaan met de uitzending van Surinaamse troepen. Dit betekent dat alleen op vrijwillige basis Surinaamse en Antilliaanse soldaten naar het verre oosten ingezet kunnen worden

In Suriname doet de marine in 1943 een wervingspoging door strooibiljetten vanuit de ‘blimp’ over Paramaribo te werpen. De actie heeft weinig resultaat. Uiteindelijk helpen enige honderden Surinamers en Antillianen bij de bevrijding van Europa en Nederlands-Indië.

Inzet in Europa
‘We waren toch onder de Nederlandse vlag geboren. Als je vader in nood is dan ga je toch helpen? Ook al is het je stiefvader.’
William Watson

‘Wij zaten midden in het vuur en aan beide zijden vielen talrijke doden. Het was in die periode telkens vechten, doorstoten en weer vechten. Wij hebben bijna een jaar lang constant moeten vechten voordat we de Duitsers uit Frankrijk en Nederland hadden verdreven.’
Willy Wooter

Een groep van zo’n vijftien Surinaamse vrijwilligers neemt als lid van de Prinses Irene Brigade deel aan de bevrijding van Europa. Ze vertrekken eind 1941 naar Canada en Engeland voor een militaire training. De vijftien Surinamers komen bij de 21 ste Legerdivisie van de Britse strijdkrachten terecht. Zij vechten vanaf augustus 1944 tegen de Duitsers in Noord-Frankrijk, België en Nederland.

‘Toen Amsterdam bevrijd was en onze unit binnenreed, schrok ik van de ellende. De gebouwen waren niet zozeer beschadigd, maar de Amsterdammers waren er slecht aan toe. De mensen zagen er mager, bleek en ziek uit en waren sjofel gekleed.’
Ro Wildschut, ingezet in de verzorging van oorlogsgewonden

Inzet in Nederlands-Indië
‘Op 1 mei 1944 vertrokken wij als vrijwilligers naar Australië. Mij was gezegd dat ik zou kunnen worden opgeleid tot piloot. Dat was mijn doel. Al snel werd duidelijk dat de koloniale Nederlanders een onderscheid maakten tussen Nederlanders en kleurlingen. Met mijn diploma had ik best de capaciteiten, maar ik mocht als zwarte geen piloot worden, al konden ze dat natuurlijk niet hardop zeggen.’
George Spong

De meeste vrijwilligers uit de Nederlandse koloniën in de West worden ingezet om vanuit Australië de Japanners te verslaan.

Gemengde gevoelens
Sommige Surinaamse vrijwilligers krijgen al snel gemengde gevoelens over hun uitzending overzee. Bij de rekrutering hadden ze te horen gekregen dat ze ver van het front dienst zouden doen en dat er mogelijkheden waren voor een goede militaire opleiding. Ze worden echter ingedeeld bij de Australische fronttroepen en de carrièremogelijkheden zijn gering.

In september 1944 sneuvelen negen Surinaamse militairen omdat een Japans vrachtschip met geallieerde krijgsgevangenen in de buurt van Sumatra wordt getorpedeerd. Daarnaast vechten Surinaamse militairen mee bij de herovering van Tarakan en van Balikpapan.

Op Nieuw-Guinea voeren Surinaamse soldaten zogenaamde ‘mopping-up’-operaties uit, waarbij achtergebleven Japanners in het gebied worden opgespoord.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor