Vrouwenkorps

‘Ik hoorde van mijn moeder dat men vrouwen opriep. Ik ben gaan solliciteren en werd goedgekeurd. Ik mocht kiezen tussen schoonmaakster, chauffeuse, magazijnmedewerkster of telefoniste. Ik koos voor chauffeuse en kreeg rijlessen. Voordat we achter het stuur gingen zitten moesten we de motor van binnen en buiten kennen. Het werk betaalde goed. Toch was er geen stormloop van vrouwen die zich aanmeldden. Ik denk dat men moeite had met de tucht.’
Esseline Bolwerk

Vrouwenafdeling in Korps Stads- en Landwachten
Binnen het Korps Stads- en Landwachten wordt een speciale vrouwenafdeling opgericht, het Vrouwelijk Vrijwilligers Hulpkorps. Omdat vanaf 1942 alle mannen van 18 tot 43 jaar worden opgeleid voor gevechtsdoeleinden, nemen de vrouwelijke hulpkrachten veel taken over.

Sommigen werken op het kantoor van de havendienst, anderen voor het tropenvervoer, de telefoondienst of het magazijn. Omdat het korps deel uitmaakt van de Schutterij leren de vrouwen ook schieten en exerceren.

Prettige tijd
Veel vrouwelijke vrijwilligers ervaren hun militaire dienst als een prettige tijd. Er heerst onderlinge saamhorigheid en de inkomsten zijn beter dan in de niet-militaire sectoren.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor