Censuur

Na het uitbreken van de oorlog wordt censuur ingesteld. Alle in- en uitgaande post en kopij gaat naar een censor die beslist of de tekst door de beugel kan. De censors hebben geheimhoudingsplicht.

De censuurkantoren staan onder toezicht van de militaire inlichtingendienst. Hun belangrijkste taak is te voorkomen dat er informatie naar de vijand uitlekt, maar de censoren hebben ook de opdracht het moreel van de bevolking te beschermen tegen 'defaitistische invloeden en politieke onvrede'.

‘Mijn man was hoofd van de censuur op Curaçao. Hij moest alle inkomende en uitgaande post controleren. Hij zei vaak: 'Als ik ooit koorts krijg en ga ijlen, moet je me alleen in de kamer laten, anders verklap ik alle geheimen.''
Maudie Levison-Capriles

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor