Industrie

‘De oorlog zal worden gewonnen op golven olie en met vrachten bauxiet.’
Minister-president P.S. Gerbrandy voor Radio Oranje, november 1941 


Bauxiet, olie en aluminium
Vanaf 1922 wordt in Suriname erts gewonnen uit de rode steensoort bauxiet. Hiervan wordt aluminium gemaakt. In diezelfde tijd krijgen Curaçao en Aruba raffinaderijen voor de verwerking van olie uit Venezuela. Door de oorlog bloeien de olie- en aluminiumindustrie op.


Tachtig procent van de brandstof voor de Britse luchtmacht komt uit Curaçao en Aruba. Met aluminium van Surinaams bauxiet wordt ongeveer zestig procent van alle geallieerde vliegtuigen gebouwd.


Amerikaanse troepen
Deze belangrijke industrieën worden bewaakt door Amerikaanse troepen, maar ook door Surinamers, Antillianen en Arubanen. En door soldaten van de Prinses Irene Brigade, het leger dat is gevormd door de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor