Industrie

‘De oorlog zal worden gewonnen op golven olie en met vrachten bauxiet.’
Minister-president P.S. Gerbrandy voor Radio Oranje, november 1941 


Bauxiet, olie en aluminium
Vanaf 1922 wordt in Suriname erts gewonnen uit de rode steensoort bauxiet. Hiervan wordt aluminium gemaakt. In diezelfde tijd krijgen Curaçao en Aruba raffinaderijen voor de verwerking van olie uit Venezuela. Door de oorlog bloeien de olie- en aluminiumindustrie op.


Tachtig procent van de brandstof voor de Britse luchtmacht komt uit Curaçao en Aruba. Met aluminium van Surinaams bauxiet wordt ongeveer zestig procent van alle geallieerde vliegtuigen gebouwd.


Amerikaanse troepen
Deze belangrijke industrieën worden bewaakt door Amerikaanse troepen, maar ook door Surinamers, Antillianen en Arubanen. En door soldaten van de Prinses Irene Brigade, het leger dat is gevormd door de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor