Olie en Bauxiet

'Ik werkte op de schepen die olie uit Venezuela haalden. We voeren vaak in het pikkedonker. De patrijspoorten waren zwart geschilderd, zodat de vijand ons niet kon zien. Op een van die tochten werden we toch getorpedeerd door een Duitse duikboot. Er was grote paniek. Sommigen durfden niet van het schip te springen. Ze hebben het niet overleefd. Ik sprong en dobberde twaalf uur lang op zee. Overal dreef olie.’
Carel Lichtveld, werktuigkundige bij de Curaçaose Petroleum Maatschappij


Oorlog vergroot vraag naar olie
De Antilliaanse olie-industrie krijgt door de oorlog een enorme impuls. Het is, net als de Surinaamse bauxietindustrie, een jonge bedrijfstak. In 1914 worden er olievelden rond het Meer van Maracaibo in Venezuela ontdekt. Er liggen zandbanken in dat meer zodat de olie met kleine schepen moet worden afgevoerd. De buitenlandse oliemaatschappijen voelen weinig voor grote investeringen in het politiek zeer instabiele land.

Alle betrokkenen samen nemen het besluit de Venezolaanse olie te verwerken op Aruba en Curaçao. De Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Shell) vestigt een raffinaderij op Curaçao. Het Amerikaanse bedrijf Lago Oil, producent van Esso, begint een raffinaderij op Aruba.


Bauxiet ontdekt in Frankrijk
Bauxiet is de naam van het erts van aluminium. Bauxiet is genoemd naar het dorp Les Baux de Provence in het zuiden van Frankrijk. Daar wordt het in 1821 ontdekt door de Franse geoloog Pierre Berthier. In 1991 wordt de winning van bauxiet in Frankrijk gestaakt.

Tegenwoordig is Australië de grootste leverancier. In 1915 wordt in Suriname bauxiet ontdekt. De opbrengst uit bauxiet levert de Surinaamse staat veel geld op.


Productie
Bauxiet bestaat voor een groot deel uit aluminium-hydroxide; daarnaast bevat het, afhankelijk van de oorsprong, ook verbindingen van titanium, ijzer en silicium. Eerst wordt de bauxiet opgelost in een hoogsodahoudende oplossing die wordt verhit.

Zo ontstaat een oxide waaruit door elektrolyse het metaal wordt gemaakt. Dit laatste kost zeer veel energie; daarom worden aluminiumfabrieken vaak naast elektriciteitscentrales gebouwd.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam
Tripadvisor